Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Hij wist: hoe bezorgd moeder ook voor hen was, als ze voor zulke dingen gevraagd werd, dan vergat ze alles; daar was ze verzot op!

Bij het zien van zijn moeder in deze omgeving was zijn eerste gedachte: Goed, dat de twee anderen haar niet gezien hebben! Natuurlijk zouden ze geen aanmerking gemaakt hebben, maar hij wist, hoe ze allebei over een dedde-hoso dachten, en hij kon zelfs geen minachtende gedachte over z'n moeder verdragen. Daarin was hij volbloed Creool: zelf kon hij soms zijn moeder uitschelden en treiteren, maar anderen moesten van haar afblijven.

Ondertussen begreep hij, dat er nu van een boodschap aan z'n tante geen sprake meer kon zijn. Stel je voor, dat hij niet gekeken had, dan was-ie met z'n stomme gezicht komen zeggen: Moeder maakt zich ongerust en vraagt, of U in Nickerie wilt komen!......

en z'n moeder was hier en zat vlak naast tante!

Hij voegde zich bij de twee, die al op de weg stonden en zei: „Ik ga niet naar het huis van m'n tante, kom hierheen; we gaan een andere schuilplaats zoeken om te wachten."

Het Indiaantje was er blij mee; hoe minder bij andere mensen, hoe liever. Max vermoedde wel, waarom z'n vriend ineens van plan veranderd was en ofschoon sopi en pinda-koekjes nu in rook opgingen, stemde hij onmiddellijk in: „Mij goed!"

Zwijgend liepen ze een eindje verder, niet wetend, waar ze zouden schuilen. Eindelijk verbrak Max de stilte: „Man, we moesten maar gewoon doorlopen en bij elkaar blijven; de mandoer is onderhand allang thuis en als er wachtposten uitgezet waren, zijn die nou vast teruggestuurd."

Roland had er wel oren naar, maar Freddy verzette zich beslist.

„Niet doen; al is het een kleine kans, we mogen het er niet op wagen, dat je weer gevangen wordt. Dan zou Natiman juist z'n zin hebben en zeker winnen; als ze dan twijfelen, of hij jou in zijn macht heeft, kan hij hen meteen overtuigen!"

Nu drong het pas eigenlijk goed tot Roland door, hoe gewaagd hun onderneming was, ook voor z'n vriend.

„Kom, Max, laten we teruggaan; 't is hier veel te gevaarlijk voor je!"

„Als jij terug wilt, ga dan maar; ik ben niet bang!"

„Ik ook niet, maar ik ben bang voor jou!"

Max twijfelde geen ogenblik, of zijn vriend meende het.

Jong Suriname op avontuur. 4

Sluiten