Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Spin neemt een handvol peper in zijn mond, kauwt er flink op en zegt nog eens de ogen toch goed open te zetten. Tijger doet zijn ogen zover mogelijk open, rekt zijn kop zover mogelijk naar boven, om toch maar goed te kunnen zien en niets te missen. Meteen laat Spin een flinke straal peperwater in Tijgers ogen lopen, zodat deze niets meer kan zien en loopt dan hard weg.

Maar Spin weet heel goed, dat, als Tijger hem nu te pakken krijgt, hij er niet goed van af komt. Hij gaat naar den smid en vraagt:

„Smid, kun je mij ook niet leren smid te worden?"

„Is goed," zegt smid en spin blijft bij smid.

Kort daarna komt Tijger bij den smid voorbij; hij ziet Spin daar bezig en vraagt hem woedend, waarom Spin hem peperwater in de ogen gegooid heeft.

„Peperwater?" vraagt Spin.

„Ja zeker, toen ik bij je was daar ginds!"

„Daarginds? Maar, mara Tijger, u bent misschien bij m'n broer geweest; die lijkt sprekend op me. Ik ben hier al een hele tijd aan 't leren, om smid te worden. Zou dat ook niks voor u zijn?"

„Wat! Ben jij aan 't leren, om smid te worden? Nou, dan zal dat laatst je broer wel geweest zijn. Maar zeg eens, kun je mij ook niet leren smid worden?"

„O ja, makkelijk! Kijk goed, hier heb je een stukje ijzer; hou dat nou stevig vast en verschuif het niet. Dan zal ik je leren, hoe we dat groter maken."

Tijger zette zijn poten op het kleine stuk ijzer, hield er zijn ogen vlak boven, om goed te kijken, of het niet verschoof, stak zijn staart recht in de hoogte van inspanning en wachtte af, wat gebeuren ging.

Spin had intussen een lange staaf ijzer genomen, het einde ervan goed gloeiend gemaakt in het vuur, riep: „nu goed opletten!" en terwijl Tijger alleen maar oog had voor het kleine stukje ijzer tussen zijn poten, stak Spin hem het gloeiend ijzer tot in zijn hart. Zo ging Tijger dood en zo komt het, dat er tegenwoordig veel meer spinnen dan tijgers zijn!......"

Maar zo kwam het ook, dat Roland en de twee Javanen het suikerpakhuis konden voorbijgaan, zonder opgemerkt te worden. Ze hoorden heel goed, dat er mensen in waren; de Javanen begrepen er niets van: als die mensen op post waren gezet, om uit te kijken,

Sluiten