Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Ja, dat was voor het kind toch het beste! Alle onkosten, ook de dure reis waren voor rekening van dat gesticht. Dat was allemaal heel mooi! „Het kostte niks" hadden ze hem gezegd. Maar ja, dachten ze soms, dat het 'n vader niks kost, z'n ongelukkig kind zo ver weg te moeten sturen?

Sinds haar vertrek had hij niks geen haast meer, om gauw thuis te zijn; 't liefst zat hij maar voorop, alleen, dan kon hij aan haar denken, zoveel hij wilde

Een doffe slag doet Roland wakker worden. Wat is dat? Knipperend tegen het felle licht, ziet hij niets dan een paar planken vlak voor zijn neus. Dan zal het aan de andere kant te doen zijn. Met een flinke zwaai gooit hij zich om, wat een tweede plof tengevolge heeft. „Au", roept hij hardop en begint te vermoeden, wat die eerste plof geweest is. Zich uitstrekkend voelt zijn hand ergens haren, die vast niet van hem zijn, tenminste, hij voelt niks, als-ie er aan trekt.

'n Gebrom van onder een deken heeft er schijnbaar wel iets mee te maken; 't wordt sterker naar mate hij harder trekt.

„Stomme Max, je moet op de bank blijven liggen!"

,,'k Weet niet, 'k mot slapen" knort de deken.

„Wel ja, dat moet er nog bijkomen; eerst mij wakker maken en zelf blijven slapen!" en meteen begint hij Max de deken van 't lijf te trekken.

Deze gaapt 'ns en constateert: „Man, je bent van de bank gevallen!"

„Jij zeker niet?"

„Nietwaar, jij viel het eerst!"

„Nou goed, ik viel per ongeluk het eerst en jij was zo stom, om me na te apen!"

Boven hen klinkt een zwak gepiep, ,,'n Sagowendje 1)" roept Roland. Als ze echter hun slaperige ogen goed hebben uitgewreven, zien ze, hoe Freddy door de mazen van de hangmat heen ook het gluren van een sagowendje nadoet.

„Wacht, we zullen je krijgen, lelijke aap!" en als op afspraak vliegen de jongens naar de binten, waaraan de hangmat is getaaid. Maar nog vóór ze de eerste knoop los hebben, staat Freddy al op

') Sagowendje: kleine, uiterst nieuwsgierige aap-soort, die onder het kijken onophoudelijk kop en schouders op en neer beweegt.

Sluiten