Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

„Als ze dan maar kunnen bewijzen, dat hij geschoten heeft" meende Max; z'n vrinden zullen met alle plezier getuigen, dat hij op dat uur bij hen was, en dan heeft-ie een alibi, zoals ze dat noemen.'

„In hoeveel dagen kan iemand met een korjaal van Nickerie naar Washabo komen?" vroeg Freddy ineens.

Maynard begreep de bedoeling van deze vraag niet — in al zijn 16 jaar van motorist had hij ook nog nooit een Javaan op de Corantijn gezien! — en antwoordde vlot:

,,'n Dag of vier; maar dan moet je de Punt niet omgaan; je gaat ver voorbij Waterlo en achter de Corantijn-polders om, door de Nanny-kreek; dan kom je zowat een uur boven de monding van de rivier in de Corantijn. Trouwens, met een korjaal zou je onmogelijk de Punt om kunnen, dat is veel te gevaarlijk."

Eerst het zwijgen van de jongens en hun ernstige gezichten deden hem vermoeden, waaraan zij dachten; hij probeerde het goed te maken.

„Ben jullie mal? Denk je, dat die vlegel jullie met een korjaal achterna komt? Wat ik zei van vier dagen geldt voor Indianen en ervaren bleeders en houtkappers, die zulke tochten gewend zijn! Zo'n contractant houdt het geen twee dagen uit. Je moet bedenken: met een barkas kan je geregeld doorvaren, al heb je tegenwater. Maar met een korjaal kom je daar niet tegen op; je moet dan met de vloed opgaan en als 't ebbe is, wachten. En kijk nou 'ns langs de oever! Wie er niet in geoefend is, komt niet eens aan land, laat staan, dat-ie in die dichte wildernis een kamp kan opslaan, om eten te koken en te overnachten."

Om zijn bewering kracht bij te zetten, stuurde hij nog wat dichter bij de oever; op de meeste plaatsen was deze volkomen dichtgegroeid, Zodat men geen meter het bos kon inkijken. Reusachtige rhizophoren, grillige wortels, eindeloze lianen, die de bomen langs de oever en de overhangende takken omstrengelden, schenen elke landing onmogelijk te maken.

Het tuffen van de motor weerkaatste zo luid tegen de oever, dat ze alle drie omkeken, of er nog een barkas achter hen aan kwam.

Dit bracht de vrolijkheid er weer in en Maynard profiteerde daarvan, om hen voorgoed gerust te stellen.

„Zet nou voorlopig alle gedachten aan Natiman uit je hoofd! Laat je uitstapje door hem niet bederven! Aangenomen, dat hij zo krank-

Sluiten