Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

„Zeg, Janni, kun je hier werken of thuis blijven, naar je zin hebt?"

„Waarom niet? 't Is meestal taakwerk, wat we krijgen; de mannen, die samen één taak hebben, b.v. een boom omhakken, moeten natuurlijk met elkaar afspreken, maar ik moet meestal alleen werken. Als ze 'n boom óm hebben en de dikste takken er af gezaagd zijn, dan moet ik hem verder schoonmaken."

„Fijn werk!" zei Siegfried, die aan zijn eeuwig stampende motor dacht in het benauwde machinekamertje.

„Dat denk je maar! De takken is niks maar de lianen en weet ik,

hoe dat tuig heet, wat om de boom heen gegroeid is, dat is verd

taai. Soms zit het finaal in de knoop en dan kun je een half uur kappen, voor je 'm dóór hebt. En dan moet je nog dikwijls een uur werken, voor je ze los hebt: die krengen zitten zo vastgegroeid in de bast!"

„En wat verdien je daarmee?"

„Dat ligt er aan; voor elke boom apart komt de opzichter kijken en zegt, wat de mannen er aan verdienen kunnen en wat ik er aan verdienen kan. Maar veel is het niet!"

„Toen je laatst een week in Nickerie was, heb je toch heel wat geld stukgeslagen," zei Roland; „je deed, alsof je de Directeur zelf was!"

„Gaat iemand wat aan, wat ik doe?"

„Natuurlijk niet, maar als je zo weinig werkt, als de opzichter zegt, en je verdient zo weinig, als je zelf zegt, hoe kom je dan......

„Dat gaat niemand wat aan; ik spaar alles, wat ik verdien en als ik dan 'ns een week in Nickerie ben, wil ik er ook m'n pleizier van hebben!"

Met de bedoeling het gesprek een ander, minder persoonlijk onderwerp te geven, vroeg Max:

„Hebben jullie hier wel 'ns last van stropers?"

Ze schrokken alle vier van de uitwerking, welke die vraag op Janni had. Als Max hem gezegd had: je bent een gemene dief! had-ie niet kwader kunnen worden.

„Stropers? Wat stropers? Wat weten jullie van stropers? Jullie zijn nog uilskuikens en weten niks! Hoe kom je daaraan?'

„Onderweg vertelde de bootsman, dat hier op Tropica wel ns gestroopt wordt; meer heeft-ie nog niet verteld; we waren juist bij de steiger!"

Sluiten