Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Ze namen afscheid van haar en van Janni, die t ineens erg druk scheen te hebben. Langs het magazijn en de directeurswoning kwamen ze op het passinaar Kaboeri, de politiepost. Behalve wat takels en zagen was er niet veel te zien; om het bos diep in te gaan, tot waar de mannen werkten, was geen tijd. Toen Roland dit jammer vond, troostte Freddy hem; „dat zul je bij Washabo ook nog wel

kunnen zien." _ .

„Ik dacht, dat Indianen niks anders deden dan jagen en vissen.

'„In de bovenlanden; maar de benedenlandse verhuren zich ook wel eens als arbeiders bij het goud-zoeken of balata bleeden of houtkappen."

„Ook bij het stropen?" plaagt Roland.

De Indiaan haalt z'n schouders op. ,,'k Weet niet; maar als wij kappen en jagen, kan niemand ons stropers noemen. Van wie is het land? Wie waren hier het eerst? Wie zijn dus eigenlijk allemaal stropers?"

Ze gaven hem gelijk, maar moesten toch lachen, om de rustige manier, waarop hij daarover sprak, of hij zeggen wilde: 'k vind het niet de moeite waard, om me er druk over te maken, maar t mag

toch ook wel 'ns gezegd zijn!

Siegfried had moeite, om ze vooruit te krijgen. Al hadden ze al heel wat zwerftochten gemaakt, hier zagen ze telkens wat nieuws. Vooral Freddy is in z'n element. Telkens waarschuwt hij de anderen te zwijgen en zo zachtjes mogelijk voort te lopen; nu eens ontdekt hij een leguaan 2), die zich op een over de rivier hangende tak koestert in de zon, maar zich bij hun nadering in het water laat vallen: dan weer wijst hij hen op een brutale kwatta 3), die hen vanuit een hoge boom uitlacht. Als Max een paar zeldzame vlinders najaagt, houdt Freddy hem ineens tegen; zijn scherpe ogen hebben aan de waterkant op een lage tak, de Surinaamse arend, de harpie ontdekt. Maar zo zacht kunnen ze niet naderen, of het dier heeft hen gehoord, spreidt de machtige vlerken uit en zweeft geruisloos weg. „Hè, zuchtten ze alle drie, „jammer, dat we niks bij ons hebben, om te schieten!"

„Stom, dat ik m'n katapult in de boot heb gelaten , zegt Roland.

Freddy lacht. „Denk je een harpei te schieten met een katapult?

*) passi: smal voetpad.

2) leguaan: reuze-hagedis, 1—1.50 M.

') kwatta: aap.

Sluiten