Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Daar heb je een geweer of apart soort pijlen voor nodig, en dan heb je nog kans, dat ze wegvliegen, om pas een eind verder neer te vallen en te sterven."

,,'n Reuze beest was het," zegt Max.

Siegfried vertelt, dat ze op Matapi wel 'ns een geschoten hadden met een vlucht van ruim twee meter.

Bij een inham, waar de weg vlak aan de rivier komt, ligt een hengel. Ro er op af. „Man, jammer, dat we niks hebben voor aas! Dan konden we voor de politie een fijne vis meebrengen."

Freddy gaat zoeken en komt met een paar vruchten terug.

„Wat is dat?"

Zijn antwoord maakt hen niets wijzer. „Batoto!" Geen van de drie hebben ooit die naam gehoord. Als het Indiaantje de vrucht aan de haak heeft vastgemaakt en ze met een plons in het water laat vallen, meent Siegfried te moeten waarschuwen: „Pas op, boy, zo verjaag je de vissen!"

Als enig antwoord haalt Freddy het aas weer op, om het opneiuw in het water te laten plonsen; hij herhaalt deze manoeuvre een paar keer met korte tussenpozen, en juist als Siegfried hem voor de derde keer vraagt, of hij helemaal gek is, heeft hij tuk. De hengel schudt geweldig, maar het handige vissertje laat zijn prooi uitkuren, en zich afmatten, waarna hij met een flinke zwaai een platte, ronde vis op de kant werpt.

„Pireng!" roepen Max en Ro tegelijk uit en gaan een paar stappen achteruit. Niet voor niets noemen ze de pireng de „zoetwaterhaai". Zo klein als-ie is — hoogstens 30 a 40 c.M. — zó gevaarlijk! Wie zich onvoorzichtig in de rivier waagt, om te baden of iets af te wassen, loopt groot gevaar dat hem 'n paar vingers of tenen door de scherpe pireng-tandjes worden afgezaagd, even vlakaf, als door de fijnste zaag, maar tienmaal vlugger!

„Is geen pireng," meent Siegfried; „pireng heeft rode ogen, deze heeft gele!"

Freddy geeft hem gelijk; „is geen pireng; hoe jullie hem noemen, weet ik niet; we zeggen: kartabakoe."

„Kun je 'm eten?" vraagt Max, „dan nemen we hem mee voor de politie."

„Goed", zegt Siegfried, „maar nou voortmaken, anders komen we te laat."

Sluiten