Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

„Fijn! Fijn!" riep Freddy, „nou zal alles goed gaan! Maar nou gauw hier vandaan; misschien brengen ze twee vrachten op 'n avond!"

„Vast niet," meende Roland, „ze zijn allemaal verschillende kanten opgegaan; Janni ging zelfs helemaal alleen weg."

Opeens vroeg Max aan Cornelis; „Komen hier wel eens tijgers?"1)

„Soms, maar de tijgers zijn meer bang voor ons dan wij voor hem."

„Ook als iemand alleen door het bos loopt, is er dan nog geen gevaar?"

„In deze tijd niet veel; ze vinden nog genoeg ander eten! Verleden week is er een in het kippenhok van den meester geweest en heeft zeven kippen weggehaald."

„Pfff!" deed Roland, „een tijger, die kippen eet!"

„Waarom zou-ie het niet doen? Als-ie 't hoorde, zou-ie zeggen: 't is ook nooit goed! Eet je mensen, dan ben je een wreed monster; eet je kippen, dan lachen ze je uit!"

„Hebben jullie geen honden en sloegen die niet aan?"

„Natuurlijk, maar die stomme dieren slaan evengoed aan voor een kwatta of een awari2) of een slang, en daar kun je toch niet telkens voor uit je hangmat komen."

Ondertussen waren ze bij hun hut aangekomen en vonden er tot hun grote verbazing den politie-beambte van Kaboeri, Sloote.

Hun eerste gedachte was natuurlijk aan die smokkelgeschiedenis, maar al gauw merkten ze, dat het daar niet over ging.

„Zo jongens, welkom op Washabo! 'k Moet zeggen, jullie hebt 't fijn getroffen; goed weer en een goede hut! Mijn vrouw laat jullie ook groeten en heeft wat voor jullie meegegeven."

Van de vliering der hut, die tot bergplaats dient, neemt hij een in een ruitjesdoek geknoopte schaal en een grote ananas. De doek wordt losgeknoopt, de deksel van de schaal genomen, de jongens smakten met de lippen, 'n Schaal vol met bananen-pannekoek: in de lengte tot dunne plakjes doorgesneden bananen, in boter gebakken en smakelijk gekruid.

Roland stoot z'n vriend aan: „Max, jouw lievelingskostje!"

„Mijn lievelingskostje? Mr. Sloote, nou moet U 'ns opletten en eerlijk zeggen, wie er het meest van zal eten, Ro of ik!"

') Wat in Suriname tijger genoemd wordt, is niet de koningstijger maar de jaguar.

a) awari: buidelrat.

Sluiten