Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

„Krijgen ze dan van die opkopers zoveel meer geld dan van hun eigen baas?" vroeg Cornelis.

„Veel minder zelfs!"

„Waarom doen ze het dan?"

„Omdat ze dat geld zelf in handen krijgen en houden. Voor wat Ze aan hun opzichter afleveren, krijgen ze meer, maar dat wordt van hun voorschot afgetrokken; hebben ze nou 'n groot voorschot gehad, dan blijft er meestal weinig of niks meer over; snap je?"

„Maar als de bleeders thuiskomen, dan verteren ze toch altijd een massa geld," zei Roland.

„Tegenwoordig toch al heel wat minder dan vroeger en meestal hebben ze dan al weer een nieuw voorschot gekregen, waarvoor ze dan weer maandenlang moeten werken. Als ze vroeger gewild hadden, waren ze nu rijk geweest, maar je weet, een Surinamer kan niet sparen; als hij geld heeft, moet het op en als hij het zelf niet opmaakt, komen toch familieleden en vrienden wat vragen en kan hij niet weigeren. Hij geeft zich arm en gaat dan op zijn beurt weer aan anderen vragen. „Lenen" noemen ze dat!"

„En dat andere soort stropers?" wilde Freddy weten.

„Die hebben zelf geen concessie of bepalen zich niet tot hun eigen terrein en nemen, wat ze vinden kunnen."

,,'t Zal toch ook moeilijk zijn, om in het bos precies aan te geven, waar de grens is van een concessie?"

„Dat is zeker; als 't enigszins kan nemen ze een kreek of rivier tot grens, maar dat gaat ook niet overal. Zo heb je balata-stropers, maar ook hout- en goud-stropers, die op dezelfde manier werken."

„En is daar niks aan te doen?"

„Niet veel! Je hebt nu nog maar een klein stuk van het binnenland gezien; voor heel dat stuk en nog tienmaal meer is één gewone politie-beambte aangesteld en nog één man, 'n aparte bos-politie, die tot enigste zorg heeft het smokkelen tegen te gaan. Ik help hem Zo goed mogelijk, maar wat doe je met twee man? 't Is meer geluk dan wijsheid, wanneer je er een snapt."

„Maar", zei Cornelis, „als U nou een boot met hout of balata ontmoet, en aanhoudt, hoe kunt U dan weten, of het gesmokkeld is of niet? Die kerels zullen wel zeggen, dat alles in orde is!"

„Natuurlijk, maar niemand mag balata of hout vervoeren zonder een papier van z'n opzichter, dat weer getekend moet zijn door mij

Sluiten