Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

of de bos-politie. Daarop staat ook precies de hoeveelheid en soort aangegeven, dus dat kun je controleren. Maar je kunt niet dag en nacht op het water zitten! En dan heb je nog die eilanden! Van hier tot aan de zee alleen, heb je er al meer dan dertig grote of kleine eilanden in de rivier. Vaar je dus aan de ene kant van het eiland, dan heb je nog kans, dat ze aan de andere kant voorbijgaan. En waar geen eilanden zijn, is de rivier zo breed, dat je, als het donkere lucht of regen is, onmogelijk de hele rivier kunt overzien; en van zulke nachten maken ze juist gebruik!"

„Dus nachten als nu hoeft U niet eens te kijken?" vroeg Max.

In spanning wachten ze alle vier het antwoord af.

„Natuurlijk niet; 'n heel enkele keer ga ik wel 'ns, anders zouden ze er op gaan rekenen."

„Maar waarom stellen ze dan niet meer bospolitie aan?" vroeg Cornelis.

„Dat kost geld boy, en Suriname is arm."

„Tegenwoordig, maar vroeger niet," zei Max.

Ze bleven een tijdje stil zitten kijken. Sloote vind dit eigenlijk geen onderwerp, om met jongens te bepraten. Op de vele en lange avonden, die hij in de binnenlanden had doorgebracht, had hij heel wat gelezen en dikwijls nagedacht over het verleden en het heden van Suriname. Hij had er zijn eigen mening over, sprak hierover ook graag met anderen, maar twijfelde, of deze jongens er oud genoeg voor waren. Hij zocht naar een spannende smokkelaarsgeschiedenis, toen Max de stilte weer verbrak.

„Zou het waar zijn, mijnheer, dat de afschaffing der slavernij voor Suriname de grote slag is geweest?"

„Dat is vast niet waar!" viel Roland heftig uit, „dat kan niet, dat bestaat niet! Dat liegen ze allemaal, omdat ze ons de vrijheid niet gunnen!"

„Maar ze zeggen toch, dat van toen af de armoede en tegenslag begonnen zijn."

„Dat is niet waar! Mijn moeder zegt: al die ellende en rampen en tegenslagen zijn Gods straffende hand, die op de kolonie drukt en eeuwig zal blijven drukken, voor de beestachtige manier, waarop de blanken hier hebben huisgehouden. Als moeder vertelt, wat ze allemaal van haar grootvader gehoord heeft, die zelf nog twintig jaar slaaf geweest is, dan begrijp je meteen: Gods vloek moet op een land

Sluiten