Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

op het lawaai afgaan, om te vragen, wat er aan de hand is. De kerels zullen herrie genoeg maken, als hun buit weg is, dat weet Roland al van te voren.

Max beschouwt de kwestie heel wat ernstiger; het gaat niet aan, vindt hij, die blokken daar te laten liggen; ze zijn nu eenmaal het eigendom van Tropica en nu ze zich er toch eenmaal mee bemoeid hebben, moeten ze ook doorzetten en zorgen, dat Tropica ze terug krijgt. Erg groot zijn de blokken wel niet; waarschijnlijk hebben de smokkelaars ze zelf nog wat kleiner gemaakt, om ze makkelijk door het bos te kunnen dragen; maar ze hebben toch hun waarde, vooral het letterhout. De jongens kunnen alles aan de politie vertellen en Sloote zal wel gelooven, dat zij en ook de Indianen niet gestolen hebben. Maar de politie moet natuurlijk proces-verbaal opmaken, waarin ook hun namen zullen voorkomen. Dat proces-verbaal komt in Nickerie terecht bij Commissaris en Inspecteur en al zullen die ook wel geloven, dat de jongens onschuldig zijn, Max weet van zijn vader wel, hoe het gaat. Het fijne van de zaak wordt vergeten en later wordt gesproken over „die houtdiefstal, waarin ook die jongen van Suratno betrokken was."

Neen, daar moet Max niks van hebben; de politie moet er buiten blijven. Dan liever gewoon aan een opzichter van Tropica vertellen, dat ze op de Engelse oever wilden gaan spelen of jagen en ergens hout gevonden hebben; of dat niet gestolen hout van Tropica kon zijn? Maar dan moeten ze ook nog op andere plaatsen aan land gaan, anders zou die opzichter het wel toevallig vinden, dat ze juist op die plek aan wal gingen! En dan moet hij vragen, of Tropica er geen politiezaak van wil maken; dat zal dan wel niet gebeuren, blij als ze zijn, dat de blokken terug zijn! Willen ze hun wat geven voor het aanbrengen, goed, dat is dan voor Janni, om hem te helpen, z'n schulden te betalen.

Bij die gedachte moet Max lachen: zo zou Janni voor de vierde keer geld verdienen aan hetzelfde hout: eerst van Tropica, dan van den Fransen déporté en z'n troepje; dan van de Engelsen en ten slotte van hem; 't leek wel een soort windhandel, waarvan hij op school geleerd had!

Als ze aan wal zijn gekomen, moet Freddy weer helpen, om hun inham tot n veilige badplaats te maken; ze spoelen zich helemaal schoon en vermaken zich een hele tijd in 't water. Roland is het

Sluiten