Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

hij was. Cornelis scheen er vrij onverschillig onder te blijven, of 2e hier bleven of naar Wayombo gingen. Hij was de eerste, die aan voorbereidingsmaatregelen dacht.

„Als we hier blijven praten, komt er niks van de hele reis; nou jullie meegaan, moeten er heel wat cassave-broden meer gebakken worden; daar mogen ze nou wel mee beginnen."

„Morgen is vroeg genoeg," meende Freddy; „met dit weer drogen ze gauw."

„Morgen?" lachte Cornelis, „kijk 'ns naar de lucht! Over 'n uur is het al dag; 't is al „morgen", en in één dag moeten we dus alles klaar maken, want morgenochtend vroeg gaan we al weg. Weet je wat? Ik ga nou moeder waarschuwen, dat ze met 'n paar andere vrouwen vast al het meel begint te bakken, wat er is. 'n Paar jongens kunnen ondertussen nieuwe wortelen halen uit de kostgrond en mee helpen schillen, wassen, raspen en uitpersen, 't Is eigenlijk meisjeswerk, maar als ze horen, dat ze er wat centen voor krijgen, doen ze het graag. We hebben het wel 'ns meer gedaan, als er blanken in het kamp kwamen, om alles af te kijken! Beginnen jullie vast met slapen, ik kom straks ook; als we geslapen hebben, maken we de rest klaar."

Weg was-ie; maar dat slapen was makkelijker gezegd dan gedaan. De jongens kropen in hun hangmat, maar waren te opgewonden over het onverwachte plan, om meteen te kunnen slapen; bij zijn terugkomst vond Cornelis hen alle drie nog wakker, maar op hun vragen, wat moeder gezegd had, antwoordde hij enkel: „dat we een paar uur moeten slapen!" Daarna kroop hij in zijn hangmat en zei geen woord meer.

„Als we nou niet mee mogen", fluisterde Max nog, „bakken ze al die dingen voor niks!"

„Nietwaar" antwoordde Ro, „dan zetten we jou één dag aan 't eten en dan is alles op!"

Max zuchtte. „Weet je nou nog niet, dat ik ook wel wat anders kan dan eten?"

„Jawel, slapen!" klonk het prompt terug.

Spoedig deed de vermoeienis van de slapeloze nacht zich gelden en sliepen ze alle vier rustig in, ondanks de spanning over het nieuwe plan.

Toen Max en Ro wakker werden, was er al over hun lot beraadslaagd en beslist. Prince had zijn zoon en zijn neef gewekt en met

Jong Suriname op avontuur. 11

Sluiten