Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

water aan te voeren, dan loopt het door de longtom en kan langs de andere kant er weer uit. Dat doen ze, om alles te wassen en uit elkaar te halen. Die twee mannen met hun tjab helpen daar een beetje bij en roeren alles goed rond."

„Maar ze laten het zand weer weglopen en.... o Max, kijk, Haar gaat een stukje goud! Pas op, pas op, het loopt uit de kist!"

Nu moet Max toch ook lachen. „Kom nou hier kijken. Aan deze kant is de longtom afgesloten met een zeef."

„Dus niét afgesloten!" meent Roland te moeten opmerken.

„Nou ja, bijna dan; de grote stenen blijven er voor — die scheppen ze straks weg — en het gruis gaat er doorheen en komt in die kleine, smalle kist; die noemen ze de torpedo. Zie je daar dwars over de torpedo die lat met dat gekke spul er voor? Dat is kwikzilver, daar moet alles over; het water en het zand glijden er overheen, het goud Zakt er in en blijft er in."

„Maar wat hebben ze zo aan dat goud?"

„Nog niks, maar als ze genoeg bij elkaar hebben, dan zeven ze het weer in een katoenen doek en zetten het in een pan op het vuur."

„Wat? Gaan ze het koken?"

„Nee, maar dan verdampt het kwikzilver en houden ze eindelijk het goud over."

Freddy keek de goudzoekers met eerbied aan; wat waren die mannen toch knap, om dat allemaal te verzinnen!

De voorman hield Max een platte, blikken schaal voor met in 't midden-een kleine diepte. „Weet je ook, wat dit is?"

„Een baté!" antwoordde Max vlot; „die gebruiken ze bij het prospecteren".

De voorman knikte goedkeurend. „Je hebt het goed geleerd en goed onthouden, maar we gebruiken de baté ook bij 't ontginnen. Kijk, d'r blijft niet alleen goud achter in het kwik van de torpedo, maar ook zand en kleine steentjes. Die moeten er uit gewerkt worden en dat doen we met de baté. Dat is juist het secuurste werkje van het hele bedrijf. Als je dat niet voorzichtig doet, verlies je op het eind weer de helft van wat je met zoveel moeite gewonnen hebt!"

„Dat doen ze zeker net als bij het prospecteren?" vroeg Max.

„Ja, zand en goud en kwik komt op de baté; die moet je aan de oppervlakte van het water houden, zodat er net een beetje water overheen stroomt, om te spoelen; en dan moet je zo handig draaien

Sluiten