Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

liggen kaaimannen zich in de warme modder te koesteren. Bang voor het vreemde lawaai, dat er aan komt, laten zij zich statig van de modder afglijden en duiken in het water.

„Kunnen ze onze boot niet oplichten van onderen en laten omkantelen?" vraagt Freddy bezorgd; met kaaimannen heeft hij nog

niet veel te doen gehad.

„Kunnen misschien wel, maar 'k heb er nog nooit van gehoord, dat kaaimannen dat doen" stelt zijn oom hem gerust. „Meestal zijn ze bang voor mensen en zijn alleen maar gevaarlijk, als ze aangevallen worden of erge honger hebben."

„Hm, Max, hoor je?" plaagt Roland; „als ze erge honger hebben,

zijn ze gevaarlijk!"

Max verwondert zich voor de zoveelste maal over de gemakkelijkheid waarmee Ro sommige dingen vergeten kan; na wat gisteren bij de gouddelvers gebeurd is, zou hij in de eerste weken zo iets niet durven zeggen; Ro is het schijnbaar glad vergeten en durft alles!

Hun opgewektheid is zo aanstekelijk, dat zelfs Prince zich een

grap veroorlooft.

„Zien jullie die mauritius-palm daar vóór ons aan de rechterkant? Daar zit een reuze-slang omheen van wel zeven meter.

„Is het geen liaan?" vraagt Max ongelovig.

„Nee, kijk maar goed; als we er vlak langs komen, zul je het zien.

De jongens geloven het nog maar half; ze laten hun parels rusten, kijken ingespannen opzij, naar de boom.

Ineens is het, of de boot onder hen wegzinkt; ze rollen omver, een schok, een stoot, geschreeuw...... de boot glijdt weer vooruit

en 't eerste wat ze horen, is een schaterlach van Prince. Als ze achterom kijken, zien ze meteen, wat er gebeurd is: de korjaal heeft een kleine soela *) „genomen"; door het verhaaltje van een slang van zeven meter had Prince hun aandacht afgeleid, zodat ze de soela niet vooruit gezien hadden en er onverwachts overheen schoten. Prince lacht hartelijk over hun verschrokken gezichten; Max is van zijn latje geschoven en zit op de bodem van de korjaal in het water; natuurlijk kost hem dat heel wat plagerijen met z'n natte broek. Ro heeft van schrik zijn parel verloren, Cornelis ook; de ene heeft de stuurman meteen al opgepikt, de andere gaan ze nu samen opvissen, wat na een paar vergeefse pogingen gelukt.

') soela: versnelling of val in de boven-rivieren.

Sluiten