Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Dat zal hun geen tweede keer overkomen! Al zag Prince slangen van zeventig meter aan de oever, nou zullen ze beter vooruitkijken!

Even later komt hun dat goed van pas. Na een scherpe bocht zien ze zich plotseling de doorgang versperd door een reusachtige manbarklak-boom, die in zijn volle lengte dwars over het water gevallen is. Als ze niet allemaal uit alle macht geremd hadden, waren ze met een flinke vaart tegen de dikke, kale stam gesmakt. Nu vlijt de korjaal zich er zachtjes tegenaan, terwijl de jongens, blij, om dit nieuwe avontuur, reeds een weddenschap aangaan, wie over de hele lengte van de ene oever naar de andere zal kunnen lopen, zonder in de rivier te glijden.

„Pas op", waarschuwt Prince, „bijen!"

„Honing!" roepen Max en Ro tegelijk, als ze van bijen horen. De Indiaan heeft goed gezien; in de boom zitten twee bijenholen, tamelijk dicht bij elkaar. Om bij het overhalen van de boot er geen last van te krijgen — vooralsnog hebben ze genoeg aan de mieren! laat hij Cornelis en Freddy langs de stam naar de oever gaan, om van een lange tak en droge prasarabladeren fakkels te maken, waarmee de bijen worden uitgebrand. Als Max de fakkels aansteekt, Zegt Cornelis: „Ik dacht, dat je geen lucifers meer zou gebruiken? Je hebt toch laatst zo precies gevraagd en gehoord, hoe je ook op een andere manier vuur kunt maken?"

„Jawel, als ik m'n lucifers verlies of als ze op zijn, maar tot zolang zijn lucifers toch maar wat gemakkelijk!"

Het uitbranden der bijen verloopt zonder ongelukken; juist als de laatste bijen uit hun hol geklopt en in het vuur omgekomen zijn is de flambouw opgebrand.

„Ook 'n toeval!" vindt Roland.

„Precies uitgerekend!" beweren de twee Indiaantjes. De openingen worden nu verder opengekapt en allen doen zich te goed aan de honing; ze kauwen en zuigen op de raten, alsof ze in geen veertien dagen gegeten hebben!

Ondertussen berekent Prince al, of ze de korjaal onder de boom door of er overheen zullen halen; er is zowat een voet tussen het water en de stam. Onderdoor zou misschien net gaan, maar 't is gewaagd; als de korjaal vol loopt zullen ze heel wat moeite hebben, om ze boven te houden en het afdrijven in de snelle stroom te beletten. Cornelis maakt de zaak uit: hij heeft al wat lianen gehaald, bindt die Jong Suriname op avontuur. 13

Sluiten