Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

trouwde stem van zijn vriendje weer hoort, nu alles weer veilig is, komt de reactie van zijn zenuw-overspanning en barst hij los in een reddende huilbui.

Freddy vliegt zijn hangmat uit en staat een ogenblik ontzet: het vuur uit, Roland vreselijk aan 't huilen en daar, daar, God! Max half uit z'n hangmat gesleurd! Hij vermoedt het ergste; met één sprong is hij bij Max. Goddank, die is ongedeerd en slaapt rustig; zeker het vuur laten uitgaan! Dan naar Roland. „Wat is er Ro, waarom huil je? Niet bang zijn, d'r gaan geen tijgers komen!"

„D'r d'r " Ro kan geen woord uitbrengen en snikt

zo zenuwachtig, dat Freddy begrijpt: er moet toch iets ergs gebeurd zijn. Even gaat hi) luisteren bij de twee andere hangmatten; ook zijn oom en zijn neefje slapen rustig.

Hij besluit eerst vuur te maken, maar nauwelijk vlamt het vuur helder op, of hij ziet al sporen op de grond. Hij volgt ze door het kamp; hij ziet ze vlak bij Max' benen; hij ziet ze dieper ingedrukt bij Rolands hangmat! Hij rilt, gaat weer naar Ro, maar vraagt nu niets meer; hij streelt hem over het dikke kroeshaar en fluistert telkens: „Hij is helemaal weg; nou hebben we weer vuur; nou is alles weer veilig!" tot Ro uitgehuild is en vertellen kan, welke vreselijke ogenblikken hij beleefd heeft. Eén ding weten ze allebei, maar spreken het geen van beiden uit: schuld van Max!

Roland weet tenslotte niet, of hij boos moet zijn op zijn vriend of niet. Voor geen geld van de wereld zou hij nog eens zulk een kwartier willen meemaken; het was vreselijk, maar....... hij hééft het toch

maar meegemaakt! Nu Freddy er is en het vuur er weer is en zijn zenuwen bedaren, begint hij te beseffen hoe hij van dit avontuur profiteren kan! Hij ziet zichzelf al aan zijn kameraden vertellen! Hij durft wedden, in heel Nickerie is er niemand, die ooit een levende tijger gezien heeft; en misschien is er in de kolonie geen een, die onder zulke omstandigheden een tijger ontmoet heeft! Hoe vaak zal hij dit avontuur niet moeten vertellen! Hij durft er best bij te zeggen, dat-ie bang, doodsbang was; als hij dat eerlijk toegeeft, Zullen ze ook die eerlijkheid flink vinden! Wat zou nou eigenlijk interessanter zijn, om te vertellen: dat de tijger tegen zijn hangmat aangelopen is, welke daardoor ging schommelen, of dat hij zelf op de gedachte kwam, door schommelen de tijger bang te maken en op de vlucht te drijven? Voor het avontuur is het eerste belang-

Sluiten