Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

gaan we fijn zwemmen in 't kanaal, of we gaan langs de Parapassi tot bij Lelydorp; daar weet ik ook 'n fijne plek om te zwemmen; en achter Lelydorp heb je reuze bossen, om te jagen! En dan gaan we een keer met de trein naar Vier kinderen, daar heb je de Coropina; daar is 't heerlijk, om te vissen! O, en we moeten ook de Commewijne op en dan naar Domburg en Mariënburg en naar de Jodensavana en naar Moengo, je weet wel, die bauxiet-onderneming; maar dat is ver weg; dan komen we voorbij de bosnegers, man!

Mevrouw Suratno zei ernstig: „En zou je ook niet naar Albina

gaan en naar Coronie?"

Max keek z'n moeder 'ns aan. „U houdt me voor de gek! maar heus moeder, ik ga het nog druk krijgen, om Ro alles te laten zien."

Nu moest zijn moeder toch lachen. „Eigenwijs jong! Je doet net, of je overal geweest bent!"

„Natuurlijk niet, maar we moeten overal komen. En dan moet Freddy mee, U weet wel, moeder, die kleine Indiaan naast ons; die mag toch zeker ook komen logeren in de droge tijd? De kapitein van Wayombo heeft ons uitgenodigd, om daar te komen, maar Freddy

kan beter hier komen."

„We gaan hem halen en dan weer terugbrengen!" viel Ro geestdriftig in; „dan zijn we weer met ons drieën!"

Nu pas kwamen ze los en kreeg Mevrouw Suratno het verhaal van hun avonturen te horen. Ze zag geen kans er een woord tussen te krijgen, maar hoe meer ze hoorde, des te vaster werd haar besluit: „Mijn jongen maakt zulke tochten geen tweede keer!" Ze was echter zo verstandig, dat besluit stil te houden; de laatste dagen van hun samenzijn moesten voor de jongens zo plezierig mogelijk zijn.

Nu, dat waren ze ook, maar zoals het altijd gaat, pleizierige dagen vliegen zó om! De meeste tijd zaten ze in huis te vertellen en herinneringen op te halen en maakten slechts een paar wandelingen door de stad.

Mevrouw Suratno had ondertussen bij de politie geïnformeerd,

of er nieuws was van Natiman.

Natiman? Een Javaan uit Nickerie? Ja, die was gearresteerd en zou wel een paar jaar dwangarbeid krijgen. Hij had in Nickerie een korjaal gestolen; verder had hij zich aan boord van de Koloniale Zeeboot verstopt, om stilletjes naar de stad te gaan, ofschoon z n contract op Waterlo nog niet om was. En toen ze hem aan boord

Sluiten