Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

I. PETER IS ER TUSSEN UIT

Wat is jouw adres, Peter ?" vroeg de meester van de nieuwe vijfde klas, die zojuist was overgegaan. Met 'n stem als een brigadier antwoordde Peter: „Peter van Dongen, Dirklangedwarsstraat no. 27-huis, de kelder voor verse groenten en fruit."

Alle jongens grinnikten en de meester lachte ook een beetje. Zo'n half uur voor de vacantie mocht zelfs Peter nog wel een potje breken.

De klokken in de oude toren, die met zijn achterkant naar de Dirklangedwarsstraat toe stond, begonnen te zingen: „Alle man van Neerlands stam...." Feitelijk bedoelden ze: „Alle mensen, opgepast, want zo dalijk is het vier uur en dan sluiten alle scholen...." maar de mensen, die op dat ogenblik buiten liepen, kenden die nieuwe woorden van het wijsje niet; misschien was het te lang geleden, dat ze zelf op school waren geweest.

Moeder van Dongen verstond ze opperbest. Nog eer de vier plechtige slagen na het lied naar beneden rolden, was ze haar kelder doorgelopen en de vijf treetjes naar de straat opgeklommen, bezorgd voor haar malse worteltjes en haar bakken vol Amerikaanse appelen. Die drommelse jongens konden nooit haar uitstalling met rust laten en

Sluiten