Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

HOOFDSTUK VIL

Geen „Hans Egéde

't Wordt avond.

In 't westen gloeit de lucht nog na van de zon, die al ondergegaan is. Een enkele heel heldere ster fonkelt reeds aan de nog lichte avondhemel, 't Wordt deze zomernacht haast niet donker.

Een merel fluit ergens in 't struikgewas langs de weidezoom. In de hoek van 't weiland, waar een wijde kuil gegraven is, voor 't drinkwater van 't vee, hangt een witte nevel. Een koe loeit met schurend keelgeluid.

Wat is de avond mooi, denkt mijnheer Derksen.

Hij blijft even stil staan luisteren naar de vredige avondgeluiden. Dan pakt hij zijn tuingereedschap bij elkaar. Zo 's avonds na boterhameten kan hij nog net wat aan zijn tuin doen. Gelukkig dat Hans vanmiddag zo'n flink stuk gewied heeft. Nu ziet het er voorlopig weer netjes uit.

Stil voor zich heen neuriet hij 'n psalmvers, als hij t gereedschap in 't schuurtje bergt.

„Goedenavond buurman," zegt een stem.

't Is buurman Van der Lijn, de reiziger. Hij blijft even staan

praten. . ,

„Komt u even binnen, een kopje thee drinken? nodigt Hans

moeder. . .

Dat doet de buurman en even later zitten ze gezellig in t kamertje te praten over 't mooie weer, over de tuin en allerlei dagelijkse

Van der Lijn vertelt van zijn reizen. Hoe moeilijk 't tegenwoordig

is om wat te verkópen. „

„Ja," zegt hij, ,,'t is een vervelende tijd. En de regering .... Dan gaat hij uitpakken tegen de maatregelen van de regering. Maar Hans' vader laat dat niet over z'n kant gaan. Hij verdedigt het regeringsbeleid en probeert uit te leggen, hoe moeilijk de ministers het in deze tijd wel hebben.

Van der Lijn heeft zich opgewonden.

Vader is gelukkig kalm gebleven.

Moeder vindt het niet aardig, zo'n twistgesprek.

Sluiten