Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

„Afgesproken dan en bij voorbaat bedankt hoor."

„Al goed, al goed," wuift Schuurman. „Appels en peren genoeg." Hij blijft staan kijken, hoe handig de dokter zijn auto van 't erf manoeuvreert, tikt tegen zijn pet als dokter nog eens met zijn hand ten afscheid groet.

Dan gaat hij naar binnen en vertelt zijn vrouw, dat de dokter met Zijn dochtertje en een jongen uit 't dorp een Woensdagmiddag komen perenplukken.

„Mooi," zegt zijn vrouw.

Kleine Driekje klapt in haar handjes.

„Fijn," zegt ze.

Even later vertelt ze aan Juno, de waakhond, van het hoge bezoek dat komt. Juno schudt zijn grote kop.

„Vind je 't fijn?" vraagt Driekje.

In zijn auto denkt dokter er nog eens over na. Hans zou 't zeker fijn vinden. Maar t zou leuker wezen, als er nóg een jongen bij was. Die Piet, hoe zou 't daar eigenlijk mee afgelopen zijn? Als Hans en Piet nu eens samen meegingen. Schuurman vond het vast goed.

Dokter kijkt op zijn polshorloge. Hij zou nog even bij grootmoeder aan. Dat kan nog net. Dokter geeft meer gas. 't Duurt niet lang of de auto zwenkt het inrijhek in.

„De villa, zo noemde men hier in de omtrek het grote, witte huis, met de netjes onderhouden tuin ervoor.

, ^°^ter looPt het vertrouwde paadje naar de achterdeur. Hier heeft hij als jongen gespeeld. Achter 't huis ligt nog een stukje bos ook. n Prachtig terrein voor jongens. Wat had hij daar al veel uren zoek gebracht. Hij had er als kleine jongen wel geslapen in zijn kampeertent.

Toen was Lies, de meid, ook nog jong. Ze had hem wel geholpen met t opbouwen van de tent. Of gezorgd dat hij eten kreeg om echt in t bos te kunnen eten. Nu begint Lies' haar al te grijzen onder het witte dienstbode-mutsje.

Ze staat te pompen. Een brede straal spettert in de emmer. Dokter neemt een kiezelsteen en mikt die nèt precies in de nu bijna volle emmer.

Lies kijkt om zich heen. Wie doet dat, vragen haar ogen. Dan ziet ze den dokter aankomen.

„Goedenmorgen, Lies," zegt hij heel plechtig.

Ze kijkt hem wantrouwend aan.

„Dag dokter," zegt ze.

„Nou, wat kijk je me aan, Lies. Is er wat gebeurd ?" vraagt dokter onschuldig. b

Sluiten