is toegevoegd aan uw favorieten.

Groningen en Noord-Drenthe

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Wanneer een „Hollander” (zoo noemen de Groningers al hun landgenooten van Zwolle af) aan de omgeving van Groningen denkt, denkt hij verkéérd. Dat staat als een paal boven water. Want voor zijn lodderig geestesoog doemen dan vlakke en verre weidelanden op, met hier en daar het felle rood van een boerderij inde zon. De fout van den Hollander is verklaarbaar. Hij denkt aan het Groninger land Noordelijk van de stad en ofschoon de Groningers ook aan die natuur hun warme hart verpand hebben waarin zij tusschen twee haakjes, gróót gelijk hebben wanneer zij uitstapjes inde omgeving gaan maken, loopen, fietsen, autoën of bussen zij Zuidwaarts, naar en door ’t Noorden van Drenthe. Daar, in Paterswolde en Eelde, in Haren, Harendermolen en Glimmen in Zuidlaren, De Punt, Vries, Zeegse, Zeijen, Roden en Leek wandelt de Groninger en zult ook gij, Hollandsche ontdekkingsreiziger, indien ge verstandig zijt, wandelen ! door de schier eindelooze dennenbosschen en stille heidevelden, die het vette en welvarende Groningen binden aan het Oude Landschap.

EEN DER FRAAISTE VILLA’S AAN DE VERLENGDE HEEREWEG WAARIN GEVESTIGD DE Kliniek „HUIZE HAKBIJL” Groningen

Daar gaat ge wandelen, ver van de breede wegen, waarlangs het haastig verkeer zich rept, ver van de schrille en harde geluiden van de menschenwereld. Ge gaat er u zelve verliezen inde geuren van hars en laag kreupelhout. De stilte, de koele dennenbosschen zijn rondom u. Er is niets dan het geluid van uw eigen voetstappen, dof over smalle boschpaadjes; de roep vaneen vogel klinkt, een droog takje breekt onder uw tred, even ruischt de wind door de dennentoppen .... Het is de stemming van de stille streek die Groningen aan Drenthe verbindt, de sfeer van de kleine dorpen met hun kostelijke natuur, de rust, de stilte, de zwijgzaamheid onder den stralenden hemel op een heerlijken zomerdag.

EEN INRICHTING VOOR DE VERPLEGING VAN ZENUWZIEKEN. VOLKOMEN RUSTIG GELEGEN. UITSTEKENDE VERZORGING. PRIMA KEUKEN.

Ge loopt zonder doel of plan; ge laat u gaan op den adem van de eeuwigheid en in uw gedachten komen wat simpele dichtregels, zooals Edward B. Koster die heeft geschreven :

DE PRACHTIGE OMGEVING VAN GRONINGEN

HAREN (Gr.) Oud Landhuis