is toegevoegd aan uw favorieten.

De gouden poort

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

37. D' aanbeelden weerklonken nu van fel gehamer; gevormd, gerond of afgeplat of wel verdeeld of saamgesmeed de zonnen werden; brallende Sabaoth zag toe en in de verte weefd' Astaphaios op suizende gestoelten de sterrebanen als van staal, de wolkensluiers, de dichte zeeën, de nevels licht, der sterrenregens paarlenrissen. Ook veel kometestaarten als gouden haren spreidde de Meester voor Ouraios voeten uit.

38. Ook nevelvlekken werden koen bereid uit 't stuivend vurig meel en weldra traden alle Meesters om hun hoogen Broeder met een groet en met de mare, dat 't groote werk gereed was.

39. Nu rees Ouraios op en strekkend zijnen arm wees een ieder ster zijn plaats. De banen werden vastgesteld, planeten straks er in geschoven, reusachtige hemelweg gebouwd van gruis van sterren en de schuilspelonken der kometen dichtgevoegd;

40. de nevelvlekken werden neergehangen tot een innige verwondering, de Zodiac geslagen als een juweelen gordel om de lenden van de Nacht.

41. En immer gaf Ouraios verdere bevelen; want poorten werden nu gebouwd met daverende deuren, waar al de sterrenbeelden in en uitgaan; tot op't einde gansch d'onmetelijke Nacht met gouden lampen omhangen was.

42. Daar donderde Ouraios 't groote wachtwoord: Los! en alle sterren langs de strakke banen rolden, ontstekend aan de heet geworden luchten toovrige muziek.

43. Toen werd 't wisselend licht en duister en blijde zangen rezen in den Dag.

44. Een ieder van d'Aartsengelen ging nu naar eigen