is toegevoegd aan uw favorieten.

Nederlandsche gids op de Parijsche tentoonstelling in 1900

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Terwijl het eene paviljoen voor laboratorium is ingericht, wordt in het andere de goudhoudende aarde vergruizeld, gestampt, met kwikzilver geamalgameerd en na concentratie door het groote rad opgevoerd naar de twee dampketels, die in de open lucht staan, en waarin het gevaarlijke procédé der cyanuratie plaats vindt. Eene waarschuwing geeft het publiek den goeden raad, niet te dicht bij de giftige cyandampen te komen.

Egypte heeft een zeer groot gebouw, van buiten in nagemaakten oud-Egyptischen stijl opgetrokken en met hieroglyphen versierd. Het gebouw is in drie gedeelten verdeeld. De tempel van Daudoert bevat de inzendingen betreffende landbouw en kunstnijverheid van het hedendaagsch Egypte, terwijl eene ondergrondsche verdieping de grafkamers der oud-Egyptische vorsten doet zien.

Oeakala is een Egyptische bazaar, met de producten en kooplieden, welke men te Kaïro kan vinden.

Het Theater, inwendig versierd met oud-Egyptische afbeeldingen, geeft gelegenheid Arabische en Soedaneesche dansen te genieten.

Japan, dat in de verschillende groepen als een Europeesche staat uitkomt, heeft op zijn terrein op het Trocadéro willen toonen, nog altijd het land van de Rijzende Zon te zijn. Het heeft daarom zijne afdeeling ingericht tot een bekoorlijken Japanschen tuin met een vijver, kleine Japansche planten en luchtige houten gebouwtjes. Een daarvan is het Japansche theehuis, daartegenover het huisje voor rijstewijn (saki). Andere op een rij geplaatste huisjes vormen den Japanschen Bazaar, alle zijn bevolkt door Japanners, die helaas meest Europeesche kleeding dragen.

Verreweg het belangrijkste van deze afdeeling is de Pagode en haar inhoud. De Pagode is eene reproductie van den tempel van Hondo. Haar inhoud is de rijkste