is toegevoegd aan uw favorieten.

Populair geneeskundig handboek "Methode Raspail"

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

middel noodig om de van elkander gescheiden vleeschdeelen weêr te vereenigen. In dergelijke gevallen bedient men zich van linnen, bestreken met eene stof, die aan de huid vastkleeft, Men snijdt dit linnen in dunne strookjes ter breedte van 10—20 centimeter en legt het daarna aan.

242. Bereiding van gewoon hechtpleister, (kleefdoek).

Olijfolie 200 gram.

Reuzel 200 „

Kamferpoeder (126). 30 „

Men laat dit op het vuur vloeibaar worden ') en voegt er dan aan toe:

243. Lood oxyde 200 gram.

Nu maakt men de massa nogmaals vloeibaar, en voegt er bij:

Gele was 30 gram.

Terpentijn. 30 „

Men neemt het van het vuur, zoodra een druppel, dien men op linnen laat vallen, verdikt.

Men laat dit koud worden en strijkt het dan met een mes op het linnen.

244. Men vereenigt met hechtpleister (242) de wanden van wonden vast aan elkander. Het dient tot eenvoudige bedekking van een verband om te voorkomen dat er lucht bijkomt of de kamferzalf wegvloeit.

'245. Varkensblazen. Deze kan men zeer goed gebruiken als kapjes, om kamferverbanden op het hoofd of andere behaarde deelen vast te leggen, of als een soort handschoe nen, om de uiterste ledematen in een voortdurend bad van kamferolie te houden. In het laatste geval maakt men boven aan de blaas eene opening, groot genoeg om er hand of voet door te steken, vult haar met de noodige hoeveelheid kamferolie of kamferzalf, maakt de einden met water nat en bindt de blaas nu aan het gewricht van de hand of den voet vast.

246. Blazen van gegomde taf. Deze blazen dienen om de geslachtsdeelen bij dag in een bad van kamferpoeder, of van kamferzalf gedurende den nacht te houden. Men kan

1) Indien men den schotel waarin de bestanddeelen der zalf vervat zijn onmiddellijk op liet vuur zette, zou de reuzel aan de binnenzijde korrelig worden. Men plaatst den schotel of de kom in kokend water. Zulks noemt men smelten in water of Maria-bnd (157).