Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

de pijn vroeger ook altijd naar den rechter schouder trok, nu echter alleen in de maagstreek voornl. gelokaliseerd bleef.

De urine heeft nooit donker gezien, ook zag patiente nimmer geel in de oogen.

Zij heeft nog al dikwijls last van verkoudheden en heeft af en toe last van nachtzweet. E. M. op 15 j. leeftijd; geregeld. Vroeger heeft zij veel last van bloedarmoede gehad, de latere jaren niet meer. Haar vader is 30 j. geleden overleden aan longontsteking ; moeder stierf 27 j. geleden aan de tering. Er zijn vijf gezonde kinderen; een zuster van patiente lijdt aan galsteenen.

Bij inkomst bleek het volgende: Een graciel gebouwd, tenger meisje die een zeer zieken indruk maakt. Af en toe kreunt zij heel even, ademt heel diep en werpt nu en dan het hoofd nu eens op deze, dan weer op die zijde. De oogen zijn gesloten, alleen bij zeer flink aanspreken slaat zij ze op en mompelt dan iets op de gestelde vragen om daarna weer spoedig weg te suffen. De buik is alleen opgezet in de bovenhelft en voelt nergens gespannen aan, alleen in de streek van de galblaas en verder links onder den ribboog tot aan de mediaanlijn, twee vingerbreed boven den navel is een lichte defense aanwezig en schijnt de palpatie ook pijnlijk. Palpatie van blaas, rechter nierstreek en appendix levert niets bijzonders op. De reflexen zijn overal aanwezig, niet verhoogd. Temp. rectaal 38.2; pols 120.

Per katheter wordt urine voor onderzoek afgenomen en gaf dit tot resultaat: reactie sterk zuur

S. G. 1026

Eiwit pos.

Glucose pos. (1^2 %)

Aceton pos. (1 : 400 !)

Diaceetzuur pos. (1 : 200!)

Urobiline vermeerderd.

Galkleurstoffen afwezig.

Indikan spoortje.

Sediment: enkele weinige bacillen, vrij veel leucocyten, een enkele hyalinecylinder, epitheelcellen en een enkel rood bloedlichaampje.

Diastase : 200 eenheden.

Sluiten