Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

ook meteen de misschien te maken opmerking, dat ik mijn preparaten in de oorlogsjaren heb betrokken en dus deze waarschijnlijk uit dien hoofde minderwaardig kunnen zijn.

Wanneer dan ook de organotherapie bij pancreasziekten m.i. werkelijk goed zal worden toegepast, behoort men het pancreas in verschen toestand te verstrekken. Biondi gaf zijn patiënt bij wien hij een fibro-adenoom dat het 2/3 gedeelte van den pancreaskop innam, had weggenomen nog 20 dagen lang 450 gram pancreasinfuus per rectum. Veel radikaler is James Allan; deze raadt pancreastransplantatie aan: „a sheep shall be killed close to, or in, the place of operation and its pancreas directly conveyed to the body of the patiënt;" of het ooit is toegepast bij den mensch is mij niet bekend. Stadelmann, Brugsch en Grosz, eveneens Mosenthal geven het pancreas in rauwen toestand, fijn gehakt of in een emulsie uitgewreven, per os.

Persoonlijk heb ik runderpancreas voorgeschreven, per dag 1/2 pond. Ik liet het fijn hakken en het de patienten geven met een sneetje brood. Waar tenslotte een onoverwinnelijke tegenzin optrad, heb ik het laten toedienen rauw gebakken; d. w. z. van binnen nog rauw en alleen aan de oppervlakte lichtelijk gebraden. *) Inderdaad is op deze wijze eenige beterschap soms genoteerd kunnen worden. Deze verbetering hield echter niet lang aan. Een zeer groot bezwaar van deze behandelingsmethode is wel, dat zoo buitengewoon spoedig walging bij de patienten optreedt. Ook zelfs bij mijn proefdieren moest al heel spoedig overgegaan worden tot list, honger laten lijden e. d. om hen het rauwe pancreas te doen eten.

Een groot bewonderaar dezer orgaantherapie is eveneens Mayo-Robson en wel vooral t. o. z. van de vetstofwisseling. „I have also seen an almost entire disappearance of the fat in some of these cases — acute haemorrhagic, necrotic and suppurative pancreatitis in calculus of the pancreas, in cancer and in some

*) V» P°n(i fijn gehakt pancreas wordt met gemalen brood of beschuit, een weinig zout en notemuscaat gerold tot een balletje, dat daarna heel even in een heete pan met een weinig boter wordt gebracht zoodat alleen het buitenste randje licht bruinig wordt van kleur.

Sluiten