Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Ongeveer 4 maanden geleden trad daags nadat de periode voorbij was weer flijxus op na een zeebad en sinds dien voortdurende onregelmatige bloeding. Deze fluxus ging in de eerste twee maanden gepaard met aanvallen van heftige pijnen en braken.

4 Jaar geleden is pat. wegens ongeveer gelijke verschijnselen elders gecuretteerd.

Status praesens:

Geen icterus, geen anaemie.

Portio naar voren en boven verplaatst door een tumor in het cavum Douglasii: deze tumor is bolvormig, cysteus en ligt in hoofdzaak aan de rechter zijde. De uterus zelf ligt rechts van den tumor in anteflexie. Geen fluxus.

Sonde 9 c.m. Temperatuur normaal.

Diagnose: cystoma ovarii.

Haemochromogeen negatief.

8, 10, 20. Lap: Haematosalpinx dextra die vergroeid is met een grooten bloedzak die in het cavum Douglasii ligt en een vrij dikken wand heeft. Het bloed dat zich daar in bevindt is deels vloeibaar, deels gestold, maar zeer donker van kleur. In de tuba coagula en resten van de vrucht. Dus: haematosalpinx en haematocele.

Obs XII.

Opname 6.10.19 O.L.V.G.

Leeftijd 42 jaar. Gehuwd.

8 Partus, 1 Abortus. Laatste zwangerschap 2 jaar geleden.

Nooit ziek geweest.

Laatste menstruatie 7 weken geleden, normaal en op tijd. Vier weken later, dus op het tijdstip der periode, trad heftige, weeachtige pijn op en eenige dagen later volgde geringe fluxus. De pijnaanvallen herhaalden zich bijna eiken dag en nu en dan trad ook geringe fluxus op.

Defaecatie normaal. Mictie pijnlijk.

Status praesens:

Lichte anaemie. Geen icterus.

Fluxus. Portio week, cervikaalkanaal voor vingertop toegankelijk. De portio staat hoog en vlak achter de symphyse. In Douglas een weeke tumor, niet pijnlijk, ter grootte van een vuist, niet overgaande op den bekken-wand. Corpus uteri in anteflexie naar rechts.

Diagnose: haematosalpinx sin. en haematocele.

Sluiten