Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

bet Water: hoe een rotte tak van een gezonde te onderscheiden; hoe in beleefde termen tot de bijen moet gesproken worden, wanneer hij vijftig voet boven de grond een zwerm van die dieren tegenkwam; wat hij moest zeggen tegen Mang, de vleermuis, wanneer hij hem des middags in de takken stoorde en hoe hij de water-slangen in de poelen moest waarschuwen, vóór hij midden tusschen hen in sprong. Niemand van de Dsjungel-bevolking wordt graag gestoord en allen zijn er heel vlug bij, om een indringer aan te vliegen. Dan leerde Mowgli ook den Jacht-roep der Vreemdelingen, die luide herhaald moet worden, tot men antwoord krijgt, Wanneer een van de Dsjungel-bewoners buiten zijn eigen gronden jaagt. Vertaald wil deze jacht-roep zeggen: „Geef mij toestemming om hier te jagen, want ik heb honger."

En het antwoord is: „Jaag dan om voedsel te krijgen, maar niet voor vermaak."

Dit alles zal u doen inzien, hoeveel Mowgli uit het hoofd moest leeren, en het verveelde hem danig, dat hij dezelfde dingen honderd keeren moest herhalen. Maar, zooals Baloe eens, toen Mowgli een flinken draai om zijn ooren had gekregen en boos wegliep, tot Bagheera zei: „Een menschen-jong is nu eenmaal een Menschen-jong en zijn plicht is het de geheele Wet van den Djsungel te leeren."

„Maar je moet toch ook bedenken, dat hij nog maar zoo klein is," wierp de zwarte panter, die Mowgli leelijk bedorven zou hebben, als hij hem had moeten opvoeden, hiertegen in. „Hoe kan zijn kleine hoofd al jouw redevoeringen bevatten?"

..Is er iets in den Dsjungel te klein om gedood te Worden? Neen. En daarom leer ik hem al deze

Sluiten