Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

doet Boter in de pan (Botersmout is nog beter) laat die heet worden, dan vat de Bloem-trossen bij de Steel en stipt dezelve in het beslag, zet ze in de heete Boter, en laat ze daarin zagtjes bakken totdat ze mooye geel rosachtig zyn, en discht ze dan op. Maar 't staat aan te merken, dat men er niet te veelen van eeten moet, anders ontstellen ze de Maag en doen somtyds braken of purgeren ; zynde anders, als ze matig gegeten worden, zeer gezond. *

De jonge tedere uitspruitsels worden gezondheidshalven in de Voorjaarstyd ook wel gegeten onder een zoogenaamde Capucyner Salaad of onder ander Groenmoes gestooft en dus genoten; zynde deze Spruiten in alle manieren zeer gezond, zy purgeren zagtjes, zuiveren het Lighaam en het Bloed, en zyn inzonderheid dienstig voor Menschen die veel gallige slym en waterige vogtigheid bij zig hebben, en na waterzugt overhellen. Dog men moet ze met discretie gebruiken want anders ontstellen ze het Lighaam.

De binnenste Schors of de Bloemen in Melk gekookt, en daarvan altemets wat gedronken, waarbij men wat zuiker om 't te verzoeten voegen kan, is zeer dienstig voor Menschen die Roos-agtig zyn.

Dezelve in Water of goeden Wyn gekookt, en daarvan 's daags 2 a 3 Romers vol gedronken, geneest de Waterzugt zekuur.

De binnenste Schors in Boom-olie gedaan en in de Zon of by een Vuur laten trekken is een der beste middels voor de Brand, alsmede voor Jigt, Podagra en allerlei Inflammatie. Men kan in plaats van deze Olie ook alleen maar de gemelde binnenste Schors, met een weinig Brandewyn of Campher-Spiritus bevogtigt zynde, in gemelde gebreeken opleggen, dezelve altemets ververschende.

Simon Pauli meld in zyn Quadripartitum botanicum dat

Sluiten