Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

dient. Men kan ook de Vrugt of Zaad knoppen tot 't maaken van inkt gebruiken in plaats van Galnoten. Men zegt, dat de Melk in Vaaten gedaan, die van het hout van de Witte Els gemaakt zijn, meer Room geeft als in andere.

De groene Blaaden, 's Morgens vroeg, als er de Dauw nog op is, vergaadert, en in Kamers gestrooit wordende, daar Vlooyen zijn, en daar na over een Uur weer uitgeveegt, neemen de Vlooyen weg, dewyl ze op de kleeverige Blaaden vastblijven, zo men zegt.

Myrte batard, M. des marais, M. épineux (Myrica Gale. L) Fleur vert brunatre. Mars—Avril. Feuilles lancéolées, dentées en scie, rétréciées et entières a la base. Arbuste nain et a feuilles caduques, ci-devant rival du houblon

dans la brasserie.

J. H. Knoop, in zijne dendrologie enz. zegt aangaande deze plant: „de gemeene Gagel word van sommige bedriegelyke Brouwers met in het Bier gebrouwen om de Hop te sparen, en aan het Bier kragt te geven. Maar zoodanig Bier schynt wel kragtig te weezen, dewyl het ras dronken maakt, maar is zeer ongezond, verwekkende na de ontnugtering onverdraaglyke Hoofdpyn.

De Heer Simon Pauli, in zyn leven vermaard Lyf-Medicus en Botanicus van den Koning van Denemarken, was van die vaste meening, dat onze gemeene Gagel de waare Theeboom der Chineezen en Japoneesen was, omdat de Struik en deszelfs Blaaden zeer de gedaante van de Theeboom gelyken, en de smaak der gedroogde Blaaden van de Gagel met die van de Thee eenigzints over een komt; weshalven hy de Europeanen belachte dat ze de Thee zoo ver gingen haaien.

Wegens de aangenaame Reuk van deeze Gagel, inzonderheid als die droog is, zoo legt men veeltyds Bosjes van deszelfs Takken in de Kleer, Linne, en Boekkassen

Sluiten