Geen zoekvraag opgegeven

Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

PALEIS VOOR VOLKSVLIJT.

vaderland te overrompelen, gouden en zilveren ducatons geslagen.

Toen

„Zag men hier, in veertig weken . . .

„Vijftig tonnen gouds gemunt".

Dat heeft maar kort geduurd, maar toch heet die plaats nog altijd de Muntsluis. In het gebouw van den toren is gevestigd het Koninklijk Oudheidkundig Genootschap.

De gouden tientjes zijn tegenwoordig geborgen in de Nederlandsche Bank op het Rokin, de gracht die evenwijdig loopt met de Kalverstraat en die men van de Muntsluis uit zien kan.

En nu zijn we al een heel eind in druk en oud Amsterdam gewandeld en denkt ge misschien: ik zal mijn weg nu wel verder vinden.

Best. t Kan ook niet missen: als ge de hoofdstraten maar houdt, komt ge van die Muntsluis vanzelf door de Reguliersbreestraat, over het Rembrandtplein en dan (rechts) is de Utrechtschestraat, die uitloopt op het Frederiksplein, waarop het Paleis v. Volksvlijt staat. Dan links-in-de-flank en ge wandelt de Sarphatistraat op, de mooie „Hooge Sluis" over langs het Amstel Hotel en verder ontwaart ge dan rechts het Weesperpoort Station.

En dat was nu ons doel, want alle afgevaardigden, die per Staatsspoor komen, zullen vermoedelijk daar uitstappen en niet in het Centraal-Station. Wanneer ze nu bovenstaande eerste verkenningstocht in omgekeerde richting doen, dan kunnen ze ook profiteeren van wat

we zooeven daarbij opmerkten.

* *

*

Sluiten