Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

houdt de hoer weinig, wegens de oppassing die er'noodigis om het uit de beplante tegallan's te houden, terwijl het alles opvreet op het eigen erf.

FOKKEN VAN EENDEN EN KIPPEN.

Ook de kippen vernielen veel. De sawah's aan den rand der desa gelegen, zijn niet alleen minder waard, omdat zij voor een gedeelte van den dag in de schaduw der boomen staan, maar ook omdat de kippen der desa altijd er in zitten, zoodra de padi in bloei is. Daarenboven, enkele kippen zijn te houden, maar als men geheele troepen er van heeft vorderen zij geregeld voeder, dat duurder komt te staan dan de vogels waard zijn. Daarbij pikken zij in alles, wat als zaad in den grond komt en bezorgen overlast aan de buren. Het zijn deze redenen, ieder op zich zelve reeds voldoende, om de teelt op groote schaal tegen te gaan. De Inlander heeft er anders wel verstand van. Als de beste leghennen zoekt hij. die met kleinen kop, lang lichaam, zwaren staart en droge pooten De leeftijden onderscheidt hij de eerste vijf maanden in: vtoemoeroen", als het kuiken pas is uitgebroeid; »gëmangsir", als de vleugelveeren uitkomen; »sëmlambëials de veeren er alle zijn;

odënioekoe", als het kuiken kan vliegen;

»lêmodo", als het kuiken eetbaar, maar nog niet smakelijk is, en dan verder in:

•këmanggangde volwassen kip;

*doro", tegen den tijd van het eerste paren, hetgeen »Icémlantjoer", voor eenen haan heet; en »baboneene legkip.

Hij rekent, dat per jaar van eene babon vier kippen (këmanggang) a 25 cents en drie doro's a 50 cents komen.

Zijn er op ieder erf kippen te vinden: gelukkig treft men nergens bijna eenden, die altijd ten koste van een ander leven, en wier algemeene vermenigvuldiging voor den landbouw eene plaag zoude worden, als de duiven thans in Egypte.

Stbl. 1878 N°. 110. 17

Sluiten