Geen zoekvraag opgegeven

Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

maar eens onder het huisje wilden kruipen, konden we het waterrad zien, dat alles in beweging bracht.

Breede drijfwielen brachten de beweging over naar boven, waar strengen sterk, grof, grijs garen mechanisch werden gewikkeld om dikke klossen, die, met 80 stuks te gelijk, in een ander vertrekje werden afgerold om een groot wiel, waar de strengen voor het weefgetouw op maat werden gebracht.

Dat wiel had haar man wat hoofdbreken gekost, schreeuwde het leelijke vrouwtje te midden van het oorverdoovend geraas om haar heen.

Het moest eigenlijk tien meters middellijn hebben en die ruimte hadden zij niet. Maar nu was het dan ook maar ruim drie meter in doorsnede en een wijzerbord wees automatisch aan hoeveel wentelingen het gedaan had. En dan veranderde het zoontje, dat er bij stond, den stand van de plank met 80 gaatjes, waardoor de draden liepen en die weder een eigen wiebelende beweging had om de draden niet op elkaar te doen vallen en vastkleven en dan ging het weder van voren af aan.

De klossen voor het weefgetouw, die maak ik ook zelf, zei de man, kijk maar, en meteen lag er een stuk hout in een daaaibank, die ook al door het allesdienende waterrad in beweging werd gezet; een beitel werd er tegen gehouden, de mal eventjes aangelegd, en klaar was er weder een nieuwe spoel om met garen te worden omwonden en in het weefgetouw gelegd, dat maar aldoor ratelend heen en weder ging.

Dat had hij maar zoo gehamerd, geveild en ineengezet en daar stond een tweede weefgetouw, dat hij nu aan het maken was. Om de ingrediƫnten te koopen had

Sluiten