is toegevoegd aan uw favorieten.

De bestrijding van de malaria en gele koorts en de assaineering der terreinen in het bijzonder

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

gevoel, daarna hevige hoofdpijn en pijn in de lendenen en beenen.

Andere ziekten, in het algemeen met den naam „Filariasis" betiteld, worden veroorzaakt door een worm, welke in larvevorm bekend staat als „microfiloria bancrofti" en in zijn volledigen vorm als „filoria bancrofti". Worden deze parasieten in larvevorm met het bloed der menschen door muskieten opgezogen, dan blijken zij in het

Fig. 9. Gele koorts.

lichaam van de muskieten tot verdere ontwikkeling te komen. Van de maag van den muskiet gaan zij naar de darmholte en komen dan in de weefsels van de thorax. Van hier gaan zij naar de proboscis van het insect en blijven in de scheede van dit orgaan tot zij gelegenheid krijgen te ontsnappen. Veelal behoort de overdragende muskiet tot het geslacht „Culex" (Fig. 2) maar kan ook een andere zijn.

Van de Culexsoorten is de gewone huismuskiet of „Culex pungens" de meest verbreide. Hij legt bij voorkeur zijn eieren in vuilwaterhoudende voorwerpen, zooals dak- en afvoergoten. In N. Amerika komt nog een zoutwatersoort voor nl.de „ Culex sollicitans", welke zich ophoudt in de ziltige moerassen aan de kust.

Bestrijding van bovengenoemde ziekten.

De ziekten kunnen nu in het algemeen worden bestreden door de volgende maatregelen:

1. Maatregelen, welke beoogen de muggen uit te roeien.