Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

en HEELM. uit KELDER en KEUKEN. 741

zynde) dikwyls te veranderen, op dat de verdere befmetting geweerd worde; 't vertrek van den lyder of lyders, te benaauwd zynde, dikwyls te berooken met edik, en te befprengen met water; de pokken eene korst formeerende, dezelve geduurig te bevogtigen met melk en water; zommigen gebruiken jenever.

De Mazelen verfchillen van de pokken hier in, dat ze geene zo zwaare toevallen met zig voeren, dat ze tot geene ettering overgaan, en dat ze ligter door de natuur geneezen worden.

De geneezing is bykans dezelfde, uitgezonderd, dat wanneer de befmettelyke ftof zig op de borst mogte nederzetten , en eene hoest verwekken, men de zuuren zo veel mooglyk moet myden, en zig van bekwaame borst-middelen bedienen, als een afkookfel van gerst, faly, vlierbloemen, met wat honing- azyn zoet gemaakt, het welk mede , wanneer de uitbotting niet naar behooren voortgaat, veilig kan worden gegeeven , of een aftrekfel van vlierbloemen.

De hoest egter droog zynde, kan de damp van warm water worden aangebragr. Doch zo dezelve uit een fcherpe ftoffe gebooren word, dan is de flym van Arabifche gom met gewoone fyroop dikwyls voldoende; doch egter naar deeze niet luisterende, geeft men naar den ouderdom, eenige

drup*

Sluiten