Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

en HEELM. uit KELDER en KEUKEN. 833

en dat men zeer fchielyk een Genees- en Heelmeester te hulp roepe; fchoon egter 't binden boven 't aangedaane deel , en 't ftryken met de kwik-zalf kan worden in 't werk gefteld, voornaamentlyk als de wond door een dolgeworden dier is veroorzaakt.

De wonden der zenuwen, peezen, flagaderen en der water-vaten, vereifchen de beftiering van een oordeelkundig Heelmeester.

Zeer ligte hoofd - wonden , heb ik reeds by de Faba gezegd, worden door onze vrouwen alleen geneezen, doch zwaare vereifchen eenen Heelmeester , 't geen insgelyks van alle wonden kan worden gezegd.

De kneuzing (contufió), is een zamendrukking of verfcheuring der kleinfte vaten en vezelen, met ftilftand of uitftorting van bloed.

De geneezing gefchiedt door het aanleggen van doeken , in een mengfel van half water en azyn of brandewyn , door het doen tefivns van eene aderlaating, en 't toedienen van een afkookfel uit gerst, tamarind. en crem. tart., vermengd met honing-azyn. Kneuzingen van inwendige deelen, vereifchen eene voorzigtige beftiering.

Over de Zweeren.

Een Zweer (JJlcus), is eene etterende, en meer of min verouderde fcheiding der zagte deelen van Ggg 5 ons

Sluiten