Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

ia» BERICHT

Een Condu&or heeft, in dezelfde omftandigheeden, zomwijlen eene opzwelling veroorzaakt, welke tot in den hals voortliep, de naastgeleegen klieren faamdrukte, en zomtijds door braaken vergezeld ging. Door dit middel alleen heb ik eene vermengde braaking van bloeden flijm, zien veroorzaaken.

De behandeling door aanraaking is vooral werklijk, en in ftaat om den Magnetifeerder te vermoeijen. Ik zelf heb zulks wel niet ondervonden; maar ik heb anderen, na dat zij lang met magnetifeeren waren bezig geweest, zo uitgeput gezien, dat zij aan het Baquet, en door de aanraaking van andere menfchen nieuwe kragten moesten zoeken, die ze ook verkreegen, De behandeling is, wel is waar, onderfcheiden, ingevolge de omftandigheeden van den zieken: echter heeft men algemeene regels en deelen, waar naar en waar op men gewoonlijk verkiest te werken.

Met reden houd men het hartgroefje of kuiltje voor het aandoenlijkftc gedeelte, om gemagnetifeerd te worden. Dus worden ook de zijden des lighaams, over 't algemeen, voor vatbaarder tot het Magnetismus aangezien, dan wel de rug, en perfoonen, die op beiderlei wijzen gemagnetifeerd zijn geworden, hebben er mij deswegens de bevestiging van gegeeven.

De zieke, lijdlijke en verftopte deelen ondervinden dikwils nog, bij de aanraaking van den, vinger of Condudor, een levendigen indruk en eene brandende hitte. Zomtijds beweegt het

ge-