is toegevoegd aan uw favorieten.

Reize van Zeeland, over de Kaap de Goede Hoop, naar Batavia [...] in de jaaren MDCCLXVIII tot MDCCLXXI.

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

over KAAP de GOEDE HOOP. 135

fomtijds meer ponden. Hun vacht is geen wol, maar een foort van hair, dat niet zeer fijn is. Men vindt er ook fchaapen, die uit het Vaderland derwaards overgebragt zijn,en er mede voordteelen? doch zoo fterk niet als de andere foort.

De wilde dieren, die het Land voordbrengt, en waar onder de Leeuw, Tijger, Luipaard, Buffel en de Aap geteld worden, zijn thans ver van de Kaap verwijderd, zoo dat men ze weinig ziet. De Wolf is het eenigfte wild gedierte, dat zich nu en dan vertoont; doch alleen meer bij nacht.

De geftreepte Ezel wordt nu en dan wel eens levendig gevangen aan de Kaap gebragt en tam gemaakt; één heb ik er in Compagnies Diergaarde gezien. Hij heeft in kop, lijf en pooten groote overeenkomst met den ezel; doch hij is zeker grooter: zijn huid is geftreept met effen bruine en witte ftreepen van twee vingeren breed, die dwarsch over het lijf loopen, en onder den buik, die witachtig is, eindigen: de kop is ook geftreept; doch met fmalle ftreepen. Schoon tam gemaakt zijnde, blijft hij zeer kwaadaartig, en mag geen andere dieren bij zich dulden, zonder ze te bijten en naar dezelve te {laan.

De Struisvogels worden hier ook gevonden, en men koopt haare eijeren voor twee of drie ftuivers het ftuk, men neemtze mede op reis, en I 4 zij