Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

232

LIEFDESBRIEVEN

dat mij dat niet zou bevallen. Als je een vrouw was, zooals de meesten, dan zou ik je wel heel aardig en lief kunnen vinden, en veel van je houden, maar dan zou ik toch niet je zóó innig kunnen liefhebben, als ik dat nu, gelukkig, doe. Je hebt iets gevoelig-positiefs, wat mij verschrikkelijk aantrekt, en ik voel, dat ik altijd wat aan jou zal hebben door raad en verstandig-gevoelde opbeuring bijv., zoo goed als ik weet, dat jij altijd veel aan mij hebben kunt, omdat ik voel en door ervaring weet, dat ik verschil van de meeste andere mannen, en veel minder ruw en grof ben, zonder dat ik toch, als het er op aan komt minder cordaat en flink-handelend ben. Daarom, geloof ik, passen juist jij en ik zoo goed bij elkaar, en zouden we allebei, ieder naast een ander mensch, ons minder dan met ons beiden zooals nu, op ons gemak voelen.

Wat een wijsheid! zal je misschien lachend zeggen, maar, heusch, Lief, 't is geen wijsheid, uit in de lucht hangende abstracties gehaald, maar uit mijn ondervinding van mezelf en het leven. Daar sta jij nu aan bloot, dat heb je er van, als je een veertigjarig man neemt! Nu zie ik je even lachen...

Met mijn heele ziel voor altijd de jouwe

Wülem

* *

Beste WÜlem, Vanmiddag was üc in mijn boekenkastje bezig, om een beetje orde te brengen in een chaos van papieren. Toen vond üc bijgaande Hoü. Lelie, las het stukje: Mijn eerste bal in de Residentie nog eens over, vond het erg leuk en zend het je hierbij. Maar bewaar het alsjeblieft goed, want ik heb er geen ander nr. van. Het zal je wat afleiding geven, en je zal er wel om moeten lachen, denk ik.

Zooeven kwam je brief, dien je vanmorgen bij Koderitsch geschreven hebt, en waar ik heel bhj mee ben. Over een paar dagen ga ik Walden bestellen.

Wülem, je moet heusch niet boos op me zijn, dat üc het je zoo ronduit zeg, maar aües wat ik zóó tegen je zeg, is een bewijs van vertrouwen te méér.

Soms komt 't met een plotselingen schok in me op, hoe onmogelijk vreemd en onbegrijpelijk 't toch eigenlijk is, dat ik

Sluiten