Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

DERDE PERIODE

253

maar eventjes weg-brengen. Dat is niets erg: ik ben een volwassen mensch èn verloofd, dus ik ben alleen aansprakelijk voor mijn daden, wat jij ? En bovendien, 't is nu 200 verlaten en stil op straat als in een kerk na den dienst.

Voor altijd

jouw eigen Jeanne

Bussum, Juni, '99

O, lieve engel, ik begrijp wel, dat je een beetje in de zenuwachtigheid moest 2itten, maar ik kon het, waarachtig! niet helpen! Ik heb je nu in de 14 dagen, dat je weg bent, gemiddeld drie brieven per dag geschreven tusschen al mijn zorgen en bezigheden door. Nu moest ik een morgen en middag in Amsterdam 2ijn, want van Looy hield mijn salaris in. Lk heb daarover toen met Hein moeten spreken en die heeft het 2aakje toen voor mij in orde gebracht. Buitendien schijnt het mets te geven door de malle inrichting van de post, of ik mijn brieven al op een bepaald uur op de bus doe, opdat je s morgens een brief 2ult kunnen hebben. Daar werk ik altijd ot> maar het geeft niet, blijkt het. Ik kreeg eens een brief van je 14 uur nadat hij afgestempeld was, je kunt dus 2elf begrijpen, hoe gek de post soms werkt.

O, ik was 200 innig blij met je tweede briefje van vanmorgen. Want ik was gisteravond naar bed gegaan met de gedachte: Alles is uit. En als ik vanmorgen geen brief van je gekregen had, was ik, alles wat ik te doen heb, in den steek latende, op de spoor gaan 2itten, en naar den Haag gekomen. Ik had je willen opbeuren, of als je daar niet van gediend was geweest, mijn noodlot uit jé mond 2elt wülen vernemen.

O, Jeanne, ik verlang 200 verschrikkelijk om voor goed in den Haag te 2ijn! Dan is al die 2enuwachtigheid van de brieven voor goed uit.

Het staat voor mij even vast, dat ik jou alleen en voor altijd liefheb als dat ik 2elf Willem heet. Mijn liefde voor jou staat 200 vast als een rots!

Ik heb gisteren, 2ulke angsten uitgestaan. Nu eens sidderde ik bij de gedachte, dat je een eind wou maken aan ons engagement,

Sluiten