Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

INTERNATIONALE BETEEKENIS DER BEWEGING.

Men staat hier voorts niet voor een speciaal Nederlandsch probleem. Het is van breeder postuur. Zoowel het bolsjewisme als het panislamisme zien in Engeland een veel geduchter vijand dan in Nederland. Maar er is een goede reden, waarom vooral het bolsjewisme zich in zijn strijd tegen het Europeesche kapitalisme, nu het begrepen heeft, dit niet in Europa zelf te kunnen aantasten, zich met voorliefde tegen Nederlandsch-Indië richt.

Met welke ideëele overwegingen de regeering der Sovjet republieken in de eerste phase van haar optreden ook moge bezield zijn geweest, zij heeft zich om een dubbele reden allengs moeten concentreeren op het verwekken van onrust elders. Daarbij zoekt zij met groote kennis van zaken en met een uitnemende tactiek haar aanval te richten op de zwakste punten.

Het meest gehate en gevreesde Engeland durft het niet rechtstreeks aan, wel beseffende, dat het daartoe niet machtig genoeg is. Groot-Brittannië tracht het indirect te ondermijnen. Verleden jaar door ondersteuning van de stakende mijnarbeiders,

Sluiten