Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

8

„Zij toch brengt noodwendig in de socialistische arbeidersbeweging debatten over taktiek, wanneer de beweging eensgezind moet staan."

En tóen begreep ik opeens het plaatje, dat aan de kop stond afgedrukt: wie meent dat „debatten over taktiek" in tegenspraak zijn met uiteindelike strijdenswil en eensgezind opmarcheren, móet „Strijdvaardigheid" en „Bewustheid" elkaar wel de rug laten toekeren. Maar lieve broertje, op die manier gooi je de pap en de ketel allebei in het vuilnisvat, en waar moeten we dan van leven?! We zijn toch geen „dooie dienders"!

* * *

Onze grote, sterke broer uit Moskou heeft alle revolutionnaire arbeiders in de lage-landen-aan-de-zee opgewekt, hun „tegenlijsten" in te trekken voor de sikkel-en-hamer-lijst, en als ik onze pappenheimers goed ken, heeft menigeen in z'n hart daarop geantwoord: dat doe ik lekker niet: leve de vrijheid! En dat hartewoord heeft me aan het piekeren gebracht over de vraag: wat is toch die „vrijheid", waarmee wij mensen elkaar altijd in de wielen rijden?

Een stomme steen, die eenmaal aan het rollen is, rolt door, tot hij botst tegen de muur en blijft dan liggen: een dood ding. Een ding, dat moet.

Maar 'n levend mens, dat is 'n mens met een wil, loopt met zijn kop desnoods door de muur, maar kan óok stilstaan zonder muur, en een andere weg kiezen, als hij die beter vindt.

„Vrijheid" is, als alle ding, een ding met twee kanten.

De éne kant ervan is: de wil doen volgen door de daad.

En de andere: de wil doen voorafgaan door de gedachte.

„Rakkers", ik nodig u uit tot een partijtje denken. Wie weet of we dan niet samen de hoofdprijs winnen, die de boze bioertjes hebben versmaad: bewuste strijdvaardigheid!

SCHOOLARBEIDER.

Sluiten