Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

117

krijgen, moet zij toevallig iets aan haar toilet veranderen. En omdat ze daarmee nu tóch haar gemakkelijke houding is kwijtgeraakt komt ze in vredesnaam dan maar beneden en schenkt hem haar gunst, 't Is sterk!

Van de vogels kun je hier genieten, maar die akelige jankende hond, die ze schijnbaar eiken avond op het balkon verbannen, kan ik niet uitstaan. Soms wil ik me driftig maken, maar dan kijk ik altijd maar even naar de lijster op z'n tak, die het beest öök hoort maar 'em negeert. Juist zoo, mijn vogel, wat jij kunt, kan ik ook. Laat ons de rust der eeuwigheid genieten en ons pantseren met gelijkmoedigheid.

HE

Dit is dan weer de wereld waar men twee jassen heeft en meerdere pakken. • Waar men niet alleen eet als men honger heeft (of zelfs dan nog niet), doch waar men ontbijt, luncht, dineert, op gezette tijden. Waar men zich druk maakt om de wasch, een blikje zalm en een scheurtje in een beddelaken, om nieuwe gordijnen, uitgestoomde vloermatjes, verloren geraakte schoothondjes en oudbakken brood. Waar een ritje met de tram, héelemaal naar de stad (voor boodschappen) evenzeer geldt als een uitgangetje naar het theater, waarvoor men zoo en zooveel dagen tevoren zoo en zooveel plaatsen heeft te nemen op die en die rang, en waar men heen gaat in die of die japon en met die of die jas als het weer tenminste zus of zoo is.

Om kort te gaan, ik hèb al een overhemd geruild, dat me niet precies paste. De juffrouw had een schromelijke vergissing gemaakt door me vijftien in plaats van veertien en een half te geven (de Hemel weet wat ik in mijn gelukzalige Bohème-tijd al niet voor nummers heb gedragen!). En waar ik besprenkeld was met Lavendel-water, mijn colbert tip-top is, en overigens ook al het andere ongemakkelijk naar den aard, hinderde dit iets te wijde me zoodanig, dat ik er nerveus van werd en bij elke volgende blik in de spiegel méér overtuigd werd, dat ik geen gelukkige zorgelooze dag meer in mijn leven zou hebben voor het wije passend was geworden.

Sluiten