Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

199

J., Ik ben vandaag bij L. geweest. Ze heeft -ongeveer vier dagen in bed gelegen. Had Spaansche Griep. Haar man moest nu weg, spelen. L. vroeg me hoe ik hem vind. Zij vond hem hatelijk, niet aardig. Nu, als jij later zoo tegen mij bent als M. tegen haar, vind ik het heel prettig ....

Ze moesten ook niet op kamers gaan wonen. Niets is er „eigen". Je voelt je er nooit prettig thuis. Ze denken altijd over nare dingen en zouden het toch erg prettig kunnen maken als ze een eigen huis hadden. Zij kon dan zelf thee zetten en M. wat voorlezen en ze konden elkaar allerlei dingen vertellen. Ik geloof, •dat dat toch niet bestaat. De menschen moesten nooit trouwen. Je bent aan elkaar verbonden en verveelt elkander maar. Als vrienden*) moest je leven. Dat zou veel beter zijn. Dan sprak je niet altijd over onzin, en je leven ging niet met allerlei overwegingen of de een of de ander al of niet „lief is, of andere onzin voorbij. Niemand is gelukkig, die getrouwd is ... .

(Postblad) L. J„ Zul je niet gelooven die onzin, die ik je gisteren schreef?

J., Gisteren was L. hier. Vanmiddag gaat ze naar den Haag. Als ze bij je komt, vraag haar dan of zij schrijft hoe het met je gaat. Jij doet het toch niet.

L. J., Heb je al iets over dat geld gehoord? Je moet zien. dat je het heel gauw krijgt. Je kunt hier bij Nieuw-Engeland heel mooie jassen krijgen voor f 60.— Ze hebben er nog maar een paar en als je er mee wacht moet je driemaal zooveel betalen. Maak nu gauw, dat je het geld krijgt, dan kom je een dag naar A'dam om te koopen. Doen, hoor!

Ik wou, dat we getrouwd waren. Ik verlang er soms heel erg naar. Je kunt dan veel meer doen. Dan kun jij me iederen dag de krant voorlezen en alles vertellen. Dan word ik heel „knap". Soms denk ik, dat het juist andersom is. Maar als je wilt doe je veel meer als je bij elkaar bent. . .

J Kun je die boterbons gebruiken ? Als je zeep noodig

hebt, schrijf dan even. Je kunt ze hier weer „op de bon"

*) Zie „Le Compagnon" van Victor Margueritte.

Sluiten