Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

139

kwam, beginnend met de woorden: Nous grandmaitres des Templiers.

In zijn rijk gemeubelde woning *) te Parijs stond op een in het oog vallende plaats te lezen: Père de rUnivers, toi que tous les peuples adorent sous les grands noms de Jehovah, de Jupiter et de Seigneur I Suprème et première cause qui caches ton adorable essence a mes yeux, donne-moi de discerner le bien du mal et de laisser a la liberté humaine ses droits sans porter atteinte a tes saints décrets.

Cagliostro was een merkwaardig man, die alleen begrepen kan worden door degenen die in hem den hervormermysticus zien. welke in de 18e eeuw na S. G. zijn wedergade niet heeft gehad. Ruim was zijn aandeel in de voorbereiding van het groote gebeuren in Frankrijk. Ook over de procedure en zijn dood hangt nog een waas van geheimzinnigheid, waarvan echter de VaÜcaansche archieven, — in verband met de Malteser Ridderorde, die min of meer sympathiseerde met den geest der Tempelheeren, — meer zouden kunnen vertellen. Maar men zwijgt, want door ze toegankelijk te stellen

x) Het was dezelfde woning die baron Ferdinand Wurmser, kamerheer van Paul I van Rusland passeerde (10 Februari 1782). Cagliostro stond op het balkon, en zag of hoorde hoe La Fayette, de held van de Vrijheid, Democratie en Republiek, door het volk gehuldigd werd. Hij wenkte Wurmser en riep hem met een vertrokken gezicht toe: Een scherpe lucht vandaag, heer baron. Maak maar gauw dat ge thuis komt, want uw teêre huid kan daar niet tegen. (Lilly Braun, Liebesbriefe 293.)

Sluiten