Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

286

VERTAALDE WERKEN

en De Lachende Cavelier (van de schilderij van Frans Hals), die door de schrijfster wordt gepromoveerd tot familielid van de Pimpernel. Niet voor iedereen: De Blonde Godin, uit den tijd van Caligula. — Een Ware Vrouw, waarin schrijfster met „de consciëntie** wat den spot drijft. Minder geschikt voor eenvoudige katholieken zijn de verhalen uit den tijd der Puri teinen: Een Vrouwenregeering — Her Nest van den Sperwer. Voor iedereen achten wij ook niet Beau Brocade — Rose-Marie ~ De rvandetaars van den Keizer. Een draakje is De Moord op Miss Elliott. Geschikt De Bronzen Adelaar — De Man in het Grijs.

ORTEGA (Munilla) zie Munilla. OSSENDOWSKI (Dr. F.) Rus.

Dieren, Menschen en Goden, schrijver vluchtend voor de Bolsjewiki verhaalt van zijn avontuurlijke tochten door Siberië, Mongolië en Thibet. Het is een opwindend boek en men vraagt zich af, wat, waarheid en wat verbeelding is. Voor volwassen lezers.

OUIDA (1839-1907.) Engelsch.

Schuilnaam (verbastering van haar voornaam „Louisa") van Louisa de la Ramée. Sinds 1874 woonde zij in Italië, stierf aldaar (te Viareggio) arm en verlaten. Zij was een zeer onevenwichtige vrouw, rationaliste en anti-katholiek in meer dan een van haar boeken. Haar idealen zijn ongezond en zij had de kritiek bijna altijd tegen zich, maar de lezers op haar hand. Thans is zij zoo goed als vergeten. Reeds in 1900 begon men met de uitgave harer gezamenlijke werken in het Nederlandsen. Wij raden de lectuur van haar fantastische, hartstochtelijke en ongodsdienstige boeken niet aan.

Af te keuren vinden wij: Pascarel — Gravin Vassali — Puck — Ariana — Princes Zouroff — Motten. Haar verzameling kinderverhalen Bimbi is In zijn geheel niet te aanvaarden. Het kinderlijke Moufflon is geschikt voor de jongere lezers. Oudere lezers, die haar literair beste werk willen kennen, lezen Onder twee Vlaggen en de droef-eindigende idylle Twee Klompjes.

OWEN (H. Collinson) zie Collinson.

PALAMAS. Nieuw-Grieksch.

De Dood van den Pelikaar. Daar komen in dit boek eenige bladzijden voor die godslasterlijk in onze ooren klinken, ofschoon wij heel best begrijpen dat zij zoo niet bedoeld zijn. Maar wij kunnen ons niét indenken in de mentaliteit van den Pelikaar.

Sluiten