is toegevoegd aan uw favorieten.

Onder de tropenzon

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

maaltijd gebruikt: 'n bordje soep, 'n croquetje, gebakken eieren, 'n blikje zalm of worst of zoo iets, brood en vruchten.

— We eten aanstonds expres wat vroeger, zei Marie. Ik heb kokkie gewaarschuwd.

— Eten jullie vaak rijsttafel? informeerde Bert.

— Weer 'n verkeerd idee uit Holland. „Hij heeft zóóveel balen rijst op", hoorde-je vroeger wel zeggen van iemand die hier lang was. Wel, we hebben af en toe rijsttafel, zeker éénmaal in de week. Maar voor dagelijksch gebruik is rijsttafel veel te omslachtig, en te duur. Tenminste als je 'n goeie rijsttafel verlangt, met 'n half dozijn sambalsoorten, en kip, en visch, en dengdeng, en gehakt, en....

— Bx weet 't, zei Bert. De Javaansche kok aan boord kan 't ook heel lekker klaarmaken.

— Hou-je ervan?

— Ik dweep er niet mee.

— Nou wij wel. Maar zooals ik zeg, dan moet 't een volledige zijn. In de hotels gaat dat 'maklijk genoeg. Meestal is 't daar 's middags rijsttafel, 's avonds Europeesch diner. In 'n kleine huishouding zou dat teveel bezwaren meebrengen. Als wij zullen rijsttafelen is kokkie al dagen van tevoren bezig met de toebereidselen.

— Vanavond krijg-je 'n echt Hollandsche maaltijd, beloofde Marie. En versche aardbeien als dessert!

— Ik zit al te watertanden. Maar mag ik vragen hoe jullie die aardbeien versch maakt?

— Uit de bergen, op zóóveel hoogte. Daar wordt tegenwoordig van alles verbouwd. En ze concurreeren al met de blikken-Chinees.

— Groenten wist ik, maar aardbeien, dat had ik nog nooit gehoord.

— Toch heusch waar, zei Marie. Soms loopen er tegen de avond inlanders mee te venten hier op Weltevreden. „Aardebeie!" roepen ze, en dat klinkt zoo grappig hier.

— Aan boord krijgen jullie dus ook af en toe rijsttafel, hoor ik? vroeg Jan.

— Tenminste op de kust. Tweemaal in de week. En éénmaal bami. 118

118