is toegevoegd aan uw favorieten.

De lotgevallen van d'n ouweheer Dorus

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

want zoo machtig netjes op z'n Zondags zag dat schip er nou toch uit. Aan beide kanten drie kanonnen, de heele reeling met koper beslagen, en gepoetst - als 'n spiegel.

Nou, die Zephyr, daar moesten ze drie geëxamineerden op varen. Maar bij 't monsteren had de kapitein tegen Dorus al dadelijk gezeid: nou mot je je eigen vooral niks verbeelden met dat apen-rangetje. En bij ging dus gewoon onder 't volk mee op; aan gage kreeg ie niet eens wat de kok kreeg.

Op *n Zondag zou 't varen zijn, - uit Amsterdam. Maar toen ie kwam, was 't schip al opgesleept naar 't Nieuwediep. En de bootsman, die Dorus op moest pikken, zei 'm, dat ze over 'n uur of wat aan dat Heldersche bootje zouden komen. Hij de stad in, - dat is: naar den Zeedijk. Van alles, man, tegelijk: de meisjes, drinken, vechten, nee, meer dan erg. Al bleef bij er altijd lollig onder, - hoewel 'n knokpartij, daar was ie dan ook niet tegen, zoo'n duikelaar als ie toen was. Staat ie daar bij dien bootsman, met 'n geduchte snee door z'n neus, op dat bootje, en varen ze 't „jachie van Hoboken" voorbij. Achterop die Zephyr krijgt Dorus z'n kapitein in de gaten, wien uitgeleide wordt gedaan door z'n vrouw en de dienstmeid. - En Dorus aan 't schreeuwen, aan 't zwaaien: „Hallo, hallo, ziene jullie mijn? *k Kom strakkies bij jelui. Hoort die meid ook bij de equipage? — nou, laat ze maar 'n plaasie voor mijn bewaren." - Want Dorus was zoo dronken als 'n meeuw. En toen ze dan ook aan die aanlegplaats waren, halverwege, waar ze aan boord zouden gaan, kon ie niet meer staan, viel ie neer in 't gras. - Maar die bootsman was 'n goeie kerel. - Die wist 'm ineens in z'n kooi te werken* dat de ouwe 'm zoo niet zou zien. - En den volgenden morgen kwam die man - want dat was 'n door-en-door brave knul - an Dorus z'n bed, om 'm ongezouten op z'n gedrag te wijzen: „Ben jij nou 'n derde, die zóó an boord komt? - je most je schamen, en als je zoo door gaat, kom je nooit van de onderste sport..."

89