Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

8

Men kan ook nog candelabres op tafel plaatsen, doch men moet een tafel niet overladen en vooral niet te veel hooge stukken op tafel zetten, die het uitzicht belemmeren voor een gezellig onderhoud met de personen, die aan de overzijde geplaatst zijn. Ook kan men de tafel alleen met bloemen, candelabres of met' coupes, gevuld met fijne vruchten, versieren.

Na het gebruik van schelpvisschen, als kreeften, enz., en ook na het dessert, biedt men den gasten vingerkommen met water aan.

Alvorens het fruit en dessert gediend wordt, neemt men de zout- en peper-vaatjes en al het piquante weg, en zet daarvoor in de plaats schaaltjes met suiker, en indien er aardbeziën zijn, ook room; men kan ook, als men verkiest, beschuit, kaas en boter op tafel plaatsen. De koffie en likeuren gebruikt men in een apart salon of ook wel aan tafel.

Voor een loopend souper schikt men een buffet smaakvol op met de gerechten, die aanwezig zyn. Vleesch-, gevogelte-, wild- en vischgerechten mogen geen beentjes of graten bevatten; deze moeten er by de bereiding uitgehaald worden. Voor een loopend souper neemt men twee bedienden, de een presenteert aan de genoodigden op een blad met kleine dessertbordjes de verschillende gerechten (op ieder bordje legt men een klein dessertvorkje); de andere bediende ruimt zoo veel mogelijk de ledige glazen, bordjes, enz. weg. — Voor een matinee, thee, soirée of bal doet men hetzelfde. De sandwiches kunnen zonder vorkje gepresenteerd worden op taartenschoteltjes; de pasteitjes, croquetten of risoles, enz. voor een soirée of bal moeten niet zoo groot zijn als voor een diner.

Opmerkingen over het Tafeldienen.

De spijzen worden den gasteer Van links af aangereikt; van rechts neemt men borden, lepels en vorken weg.

Heeft de gast niet. zelf het gebruikte mes en vork op zjjn bord gelegd, dan doet de bediende dit, voordat hij het bord van tafel neemt. Schoone borden en couverts moet men weer van rechts neerzetten.

Sluiten