is toegevoegd aan je favorieten.

Kookboek

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

282

Pruimen-, abrikozen-, perziken-, kersen- en ander vruchtenmoessaus:

125 a 150 gr. versch of gekookt vruchtenmoes vermengen met wat suiker, Va L. water aan de kook gebracht met een citroenschilletje, wat pijpkaneel en kruidnagelen, daarna gezeefd en gebonden met Vi lepel sago; de saus al of niet afmaken met wat rijnwijn. Voor pruimen, in plaats van suiker ook wel kandijstroop op het laatst er bij voegen.

Jamsaus: 4 lepels jam aanlengen met '/4 L. kokend water en wat citroensap, al of niet gekruid, en gebonden met wat sago als boven en de saus vermengen met wat rijnwijn of kirsch; er, zoo noodig, nog wat suiker aan toevoegen.

Vla- en Puddinggeleien.

Versche of gesteriliseerde vruchtensappen met suiker naar smaak aan de kook brengen, al of niet met het een of ander toevoegsel: kersen- en morellensap met een pijpje kaneel, wat kruidnagelen en citroenschil, bessen- met wat frambozensap, dit met wat citroensap enz.; het sap, zoo noodig, zeeven en, van het vuur, binden met 30 a 40 gr. gelatine per liter, voor vla, met 40 a 50 gr. voor pudding.

Wijnen of andere dranken met suiker au bain marie verwarmen niet koken en binden met de gelatine.

Kirsch-, marasquin-, persico-, madera-, rijnwijn- of champagnegelei als pudding: 75 a 100 gr. sniker met 4 d.L. water en 1 d.L. citroensap even opkoken; er dan, om ze te klaren (zie bladz. 221), van het vuur, één maar even geklopt eiwit door roeren; ze dan vlug weer aan de kook brengen, er een lepel lauw water bijvoegen en ze afschuimen; ze opnieuw aan de kook brengen, weer een lepel lauw water toevoegen en ze zeeven; de citroensuikerstroop of suikeroplossing dan vermengen met '/» L. van een der bovengenoemde dranken en ze binden met 40 a 50 gr. goed gewasschen gelatine, opgelost in kokend water (gelatine niet laten koken; wijn, bier en andere drankenevenmin); de gelei zeeven en ze vermengd, of laag om laag, met goed uitgelekte confituren, versche of gesteriliseerde vruchten, in een met amandelolie of eiwit bestreken vorm laten afkoelen; elke laag telkens eerst laten stollen, vóór het beleggen met de vruchten.

Wijngelei: 75 a 100 gr. suiker met V2 flesch rijn- of moezelwijn, het sap van een paar citroenen of van een citroen en een sinaasappel en een geraspte schil, au bain marie verwarmen en binden met 20 gr. roode of witte gelatine; de gelei zeeven (door een colleerdoek